Rukovao je vrećicama za anesteziju svojih kolega kad je bila operacija. Ubrizgavao je smrtonosne doze kalija ili lijekove protiv bolova, koktel koji je kod pacijenta uzrokovao srčani zastoj. Tada bi on stigao, intervenirao i spasio pacijenta, obično s malim rizikom. Bile su to kontrolirane detonacije. Napravio je hitnu situaciju i riješio je, poput sindroma vatrogasca piromana, koji prvi zapali požar da bi ga uspio ugasiti i izgledao kao heroj.

Pretpostavlja se da je ovaj modus operandi koristio s najmanje trideset pacijenata u dobi od četiri do 80 godina između 2008. i 2017. u dvije klinike u Besançonu, u istočnoj Francuskoj. Ali izmaklo je kontroli. Dvanaest pacijenata nije preživjelo, a njegove su kolege postale sumnjičave. Svi slučajevi neobjašnjivih nuspojava imali su zajedničku poveznicu: Frédéric Péchier.

Istraga je otvorena 2017., prošlo je šest godina i malo se napredovalo, s obzirom na poteškoće u pronalaženju dokaza. Međutim, ove je sedmice istražni sud presudio da se Péchier može vratiti liječničkoj djelatnosti. Tražio je da to može učiniti, iako se protiv njega vodi krivični postupak.

To će učiniti, iako na vrlo ograničen način i uz uslove. Ne može biti u direktnom kontaktu s pacijentom i ne može prepisivati lijekove. Niti će se vratiti u operacijsku salu. U ovih šest godina tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju Péchiera, koji je uvijek tvrdio da je nevin. Nije bilo moguće prikupiti dovoljno dokaza: Nema tragova ni materijalnih dokaza, jer se, osim toga, medicinski materijal koji je mogao biti oduzet brzo uništava.

Slučaj je šokirao Francusku. Péchier je porodičan čovjek, navodno uzoran čovjek i oženjen kardiologinjom. Njegov je otac također bio liječnik. U martu 2017. klinika Saint Vincet de Besançon upozorila je tužiteljstvo na nekoliko slučajeva neuobičajenih srčanih zastoja tokom hirurških operacija te je otvorena istraga. Péchier je optužen za trovanje s predumišljajem, ali je pušten pod sudsku kontrolu zbog nedostatka uvjerljivih dokaza.

Godine su prolazile, a pritužbe se zbrajale: 2019. Tužiteljstvo u istragu dodaje još 17 predmeta (od 66 prijavljenih zbog sumnjivih reakcija). U sažetku ima nekoliko upečatljivih, poput one četverogodišnjeg dječaka Teddyja, bez prethodnih patologija, koji je preživio srčani zastoj nakon operacije krajnika. Ili žene koja je provela nekoliko dana u komi i iz nje se probudila s nepovratnim posljedicama. Oni su samo dvoje od trideset istraženih.

Tužitelj u Besançonu, Étienne Manteaux, potvrdio je u to vrijeme da je Péchier bio "zajednički nazivnik ovih ozbiljnih neželjenih događaja" koji su se dogodili u operacijskoj sali. Anesteziolog je, igrom slučaja, uvijek bio "u blizini operacijske sale i postavljao rane dijagnoze, kada tada ništa nije upućivalo na predoziranje kalijem ili analgeticima", kaže Tužiteljstvo.

Rijetke su njegove kolege koji su ga branili, a s mnogim je kolegama imao problema. Istražitelji su proučavali svaki od slučajeva kako bi vidjeli podudaraju li se, razmatrane su svakakve teorije: osveta klinici ili kolegama, ali i da je bio čovjek koji je bio samosvjestan uspjeha svoje žene, perverzni narcis ili serijski ubica. Njegov je advokat listu Le Figaro dao trag: "U stvarnosti, doktor Péchier ne želi biti trovač. On želi biti osoba koja pacijenta vraća u život".