Prvog dana školske godine francuske škole vratile su kući desetine djevojčica koje su odbile skinuti svoje abaje, odnosno muslimanske haljine, izjavio je ministar vlade. Prkoseći zabrani nošenja muslimanskih haljina i mahrama, skoro 300 djevojaka pojavilo se u abaji, rekao je Gabriel Attal za BFM u utorak.

˝Većina je pristala da skine haljinu, ali 67 je odbilo i poslane su kući˝, rekao je.

Vlada je prošlog mjeseca objavila da zabranjuje abaju u školama, rekavši da krši pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su muslimanske mahrame već bile zabranjene na osnovu toga što predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti.

Ovaj potez je obradovao političku desnicu, ali je tvrda ljevica stava da predstavlja uvredu građanskim slobodama.

Attal je rekao da su djevojke koje su odbile skidanje abaje dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se navodi da ˝sekularizam nije ograničenje, to je sloboda˝.

˝Ako bi se ponovo pojavili u školi u haljini, uslijedio bi novi dijalog˝, rekao je ministar.

Kasno u ponedjeljak, predsjednik Emmanuel Macron branio je kontroverznu mjeru, rekavši da u Francuskoj postoji ˝manjina koja otima religiju i osporava republiku i sekularizam˝, što je dovelo do ˝najgorih posljedica˝ kao što je ubistvo učitelja Samuela Patyja prije tri godine zbog pokazivanja karikature Poslanika Muhameda na času građanskog obrazovanja.

˝Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubistvo Samuela Patyja, nije dogodio˝, rekao je u intervjuu za You Tube kanal HugoDecrypte.

Udruženje koje zastupa muslimane podnijelo je zahtjev Državnom vijeću, najvišem francuskom sudu za žalbe protiv državnih organa, da se ukine zabrane nošenja abaja i qamisa, što je ekvivalentna haljina za muškarce.

Zahtjev za Akciju za prava muslimana (ADM) bit će naknadno ispitan.

Zakon uveden u martu 2004. zabranio je ˝nošenje znakova ili odjeće kojima učenici pokazuju vjersku pripadnost˝ u školama.

To uključuje velike kršćanske križeve, jevrejske kipe i islamske mahrame.