Finansijska policija FBiH, po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, izuzela je dokumentaciju u Skupštini Kantona Sarajevo koja se odnosi na podjelu grantova iz tekuće rezerve 2019. godine.

Dokumentacija je izuzeta u sklopu predmeta formiranog protiv aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH, a tadašnjeg predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva KS.

- Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Finansijska policija FBiH je izvršila privremeno oduzimanje dokumentacije iz Skupštine KS u predmetu dodjeljivanja finansijskih sredstava od strane Konaković Elmedina, predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine -potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

Faktor je o sumnjivoj Konakovićevoj raspodjeli grantova pisao još u oktobru 2019. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), godinu kasnije, tačnije 27. augusta 2020. godine zaprimilo je informaciju Budžetskog inspektorata pri Ministarstvu finansija KS koja se odnosi na izvršeni inspekcijski nadzor utroška novca kojeg je u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS dijelio šef Naroda i pravde (NiP) i tadašnji predsjednik Skupštine Konaković.

Tada nam je iz Tužilaštva potvrđeno da će "izvršiti sve provjere u vezi s raspodjelom novca", a koju su u Uredu za reviziju institucija u FBiH ocijenili kao netransparentnu. Za dio podijeljenog novca, navode revizori, uopće nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku novca.

Konaković je u 2019. godini na ime tekućih transfera neprofitnim organizacijama i udruženjima podijelio 393.700 KM. Javni poziv za raspodjelu ukupnog iznosa od 117.000 KM objavljen je 3. aprila 2019. godine, a visinu odobrenih sredstava utvrdio je upravo Konaković. Tako su neke institucije dobile po 1.000 KM, a Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) čak 60.000 KM, što je više od 50 posto ukupnog iznosa.

- Sredstva u ukupnom iznosu od 117.000 KM odobrena su za 14 udruženja u pojedinačnim iznosima od 1.000 KM do 60.000 KM, bez kriterija i obrazloženja na koji način je utvrđen odobreni iznos – navodi se u revizorskom izvještaju.

Dakle, od ukupno 117.000 KM, koliko je Konaković odlučio podijeliti za projekte "od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS", više od polovine je pripalo BANU. Nakon niza pokušaja da dođemo do zvanične informacije o projektima BANU-a koji su toliko "fascinirali" Konakovića da je toj organizaciji dodijelio čak 60.000 KM, konačnu potvrdu smo dobili tek u augustu 2020. godine.

- U Kabinetu predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS se nalazi dokumentacija navedenog Udruženja. Uvidom u istu, evidentirana su tri projekta i to: jednodnevna konferencija Bosna i Bošnjaci, štampanje Glasnika BANU i održavanje Akademske večeri – navodi se u tadašnjem odgovoru Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS na Faktorov upit.

Preostala sredstva od 276.700 KM podijeljena su bez ikakvog javnog poziva u pojedinačnim iznosima od 365 KM do 70.000 KM. Bez ikakvih kriterija, utvrdili su revizori, su podijeljeni i tekući transferi pojedincima u iznosu od 63.300 KM.

Uprkos svemu navedenom, Konaković je tvrdio da je cijeli proces vođen transparentno, te da je sve dostupno na stranici Skupštine KS.