Iako je od početka pandemije prošlo više od godinu dana, nošenje nemedicinske maske i dalje je dopušteno iako ona nije učinkovita kao maska FFP2. Međutim, još uvijek nije moguće uvesti obavezu nošenja FFP2 maske. Za to još uvijek nema dovoljno proizvodnih kapaciteta niti svako može sebi omogućiti kupovinu te poprilično skupe maske.

Postoje zemlje koje već stavljaju veto na nošenje nemedicinske maske jer takve maske ne nude dovoljno garancije da će spriječiti zarazu. Francuska savjetuje da ih se ne nosi i priprema uredbu o nametanju upotrebe viših vrsta zaštite. Vlasti žele da građani od sada u javnim prostorima koriste samo tri vrste maski: hiruršku, FFP2 i industrijsku tkaninu kategorije 1, koje filtriraju najmanje 90% čestica od tri mikrona.

U Njemačkoj više nije moguće ući u zatvorene prostore (poput supermarketa ili kancelafrija) sa pamučnom ili higijenskim maskama. Niti se može lice pokriti šalom ili mahramom. Trebat će vam tip FFP2, KN95 - koji se smatra ličnom zaštitnom opremom (OZO) - ili hirurška maska, jeftinija od prethodnih, ali također odobrena i koja ima kapacitet filtriranja veći od 90%.

FFP2 maske su već obavezne u Bavarskoj od prošlog ponedjeljka.

José Jiménez, istraživač s Odjela za infektivne bolesti na King's Collegeu u Londonu, smatra da higijenske maske (od pamuka ili papira) a posebno one domaće izrade "ne smiju biti dopuštene", jer njihova učinkovitost uveliko ovisi o materijalu od kojeg su izrađene i filtera koje sadrže.

"U idealnom svijetu ispravno bi bilo da svi nosimo EPI maske (FFP2 i FFP3) jer su najučinkovitije u sprječavanju da se zarazimo i da zarazimo druge. Međutim, to su skupe maske koje sebi ne može priuštiti svako, nisu uvijek dostupne i vrijeme njihove upotrebe je vrlo ograničeno. I da se sada izda naredba o obaveznoj upotrebi, nsatala bi situacija poput one kakvu smo imali na poečtku epidemije, kada je bila panična potraga za maskama širom svijeta. One su trenutno namijenjene za opremanje profesionalaca i ponuda ne zadovoljava globalnu potražnju. Iz tog razloga, čak i ako nisu savršene, vjerujem da bi minimalno prihvatljive bile hirurške maske, koje se koriste u bolnicama, a podnošljivije su i pristupačnije.“

Naučnici predlažu da se barem preporuči ili objasni javnosti da bi idealno bilo nositi FFP2 maske u zatvorenom, jer znamo da se virus širi uglavnom zrakom i u zatvorenim se okruženjima nakupljaju aerosoli, pa je najbolja zaštita OZO. Hirurške maske mogu biti dovoljne na otvorenim prostorima.

Učinkovitost OZO maske je u tome što je ona savršeno prilagođena licu i s njim tvori nepropusni prostor, tako da sav zrak koji osoba izdahne filtrira maska. Ukoliko su lice i maska opušteni, gubi se visoka sigurnost, jer se patogeni koji lebde u zraku u aerosolima mogu provući kroz rupe bez prolaska kroz zaštitni sistem maske.

Takođe, upotreba dvostruke maske ne pruža dodatnu zaštitu ako se hirurška maska ​​stavi ispod, a FFP na vrhu. Zapravo, ovo je kontraproduktivno.

Kada su u pitanju hirurške maske, njihov je problem to što su dizajnirane da spriječe onoga ko ih nosi da prenese zarazne bolesti drugima. One služe za zaštitu onih oko nas, pa je zaštita koju pruža nositelju vrlo ograničena. No, ako bi svi nosili barem hirurške maske i pravilno ih koristili, broj inficiranih znatno bi se smanjio

I prilikom hirurških zahvata u tijelo može prodrijeti između 35% i 15% potencijalno zaraznih čestica. Suočeni s virulentnijim sojem, poput britanskog, jasno je da zaštitu moramo shvatiti još ozbiljnije.