Duže od deset godina “gradi se" Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu. I još nije izgrađena, ali napredak je to što je konačno zakopana prva lopata. No, vratimo se malo više od deset godina unazad. Prije nego što je 2012. godine tadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica dobio potvrdu od Saudijskog fonda za razvoj da su voljni finansirati projekt izgradnje biblioteke, dugo je Čaklovica sa svojim kolegama radio na tome da osigura novac za biblioteku. I uspjeli su. Profesor Čaklovica kratko nam je potvrdio da je on, dok je bio rektor, osigurao novac te da je projekt spreman za realizaciju predao svome nasljedniku. A naslijedio ga je prof. dr. Muharem Avdispahić, a njega u dva mandata prof. dr. Rifat Škrijelj.

Osoba koja je godinama bila uključena u projekt bio je profesor Adnan Pašić, koji je dizajnirao biblioteku te na nekoliko načina bio uključen u samu realizaciju. Za Stav je objasnio zašto se, po njegovom mišljenju, više od deset godina čeka na početak izgradnje biblioteke.

“Duge su procedure dok se dobije grant, ja sam, eto, radio idejno rješenje. Proces pripreme dokumentacije trajao je zaista dugo, onda je i korona učinila svoje... Procedure takve kakve jesu kod nas i posebno visoki kriteriji koji su zahtijevani od Saudijskog fonda za razvoj, pošto se radi o grantu, doveli su do toga da se proces oduži sve do danas. Ali, evo, potpisan je ugovor za izgradnju i to je najvažnije, to da konačno kreće izgradnja. Biblioteka je zaista značajna ne samo za Sarajevo nego za državu, to je nešto što se dešava jednom u sto godina. Nedavno je izgrađena i Gazi Husrev-begova biblioteka, ali ona je čekala 500 godina da dobije svoju zgradu. Univerzitetska biblioteka je sedamdesetih godina projektovana, četrdeset godina smo čekali na realizaciju, što je značajna stvar iz aspekta obrazovanja, ali i urbane i arhitektonske kulture koju razvijamo kroz ovakve javne zgrade”, kaže Pašić.

Kako je tekla “izgradnja” proteklih jedanaest godina možemo pratiti kroz javne istupe predstavnika Univerziteta u Sarajevu i službena saopćenja ove ustanove.

2012.

S ciljem razmatranja mogućnosti realizacije projekta “Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu”, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održan je 16. juna 2012. godine sastanak s predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj. Rektor Faruk Čaklovica  informirao je goste da je na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj u srijedu 6. juna 2012. godine, jednoglasno podržan projekt izgradnje univerzitetske biblioteke u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije.

Projekt “Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu” prezentirao je Adnan Pašić, autor projekta, i naglasio da je cjelokupni izgled buduće univerzitetske biblioteke zasnovan na Master planu Kampusa Univerziteta u Sarajevu iz 2001. godine te naveo da je ideja izgradnje i postojanje univerzitetske biblioteke u Sarajevu zapravo ideja čija se realizacija priželjkuje šezdeset godina, a za čiju implementaciju nikada nisu bila osigurana odgovarajuća sredstva.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj pokazali su veliki interes za predloženi projekt te, nakon razgovora o fazama njegove realizacije, izrazili riječi podrške za dodjelu grant sredstava potrebnih za izgradnju univerzitetske biblioteke, čija je vrijednost tada procijenjena na 15 miliona eura. Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu pristupi svim neophodnim procedurama koje će omogućiti početak realizacije ovog značajnog projekta.

“Ovo je historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu i nadamo se da će ovaj projekt predstavljati simbol podrške u borbi za dobro i blagostanje i biti vodilja za najuzvišenije ciljeve življenja”, istakao je tada rektor Čaklovica.

2013.

Izgradnja biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu počet će sredinom ove godine, rečeno 7. februara 2013. je  tokom susreta glavnog koordinatora projekta Faruka Čaklovice s ministrom za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije Khaledom M. al-Ankaryjem. Univerzitetska biblioteka bit će jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a vrijednost projekta procijenjena je na 17,5 miliona eura (približno 35 miliona maraka), što je predstavljalo najveći grant ove vrste.

2014.

Izgradnja Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu, koja je bila najavljena u oktobru 2012. godine, još nije bila počela, pa su iz Univerziteta u Sarajevu 1. aprila 2014. godine objasnili da će u narednom periodu, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, pripremiti proceduru za međunarodni tender da bi bio izabran glavni projektant. Kazali su da bi glavni grad trebalo dobiti ovaj moderni objekt 2015. godine. S obzirom na to da je riječ o složenom projektu, Vlada Kantona Sarajevo zadužila je Zavod za izgradnju da se uključi i pomogne. Potpisan je sporazum između Univerziteta u Sarajevu i Zavoda o tehničko-stručnoj podršci. Utvrđeno je da će biti potrebno napraviti i projekt o uklanjanju građevine koja se nalazi na parceli na kojoj je predviđena biblioteka.

“Nakon izbora glavnog projektanta i dostavljanja revidiranog glavnog projekta, steći će se uslovi za početak gradnje. Sredstva će biti osigurana iz granta Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, kao i dio iz budžeta KS”, naveli su iz Univerziteta u Sarajevu.

2016.

Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine potpisan je 10. maja 2016. godine u Sarajevu, a predviđeni datum završetka projekta izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu u potpisanom Memorandumu o razumijevanju bio je 30. juni 2019. godine. Saudijski fond za razvoj izdvojio je tada približno 19,3 miliona eura za ovaj projekt.

2018.

Utvrđeno je da za objekt biblioteke površine od približno jedanaest hiljada kvadratnih metara još nije bio završen izvedbeni projekt, ali se njegov završetak očekivao početkom maja te godine.

“Saudijski fond za razvoj je 8. januara 2018. godine Univerzitetu u Sarajevu dostavio odobrenje za nastavak pregovora sa predloženim konsultantom za reviziju Izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem Biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Potpisivanje ugovora i uvođenje u posao odabranog konsultanta za reviziju Izvedbenog projekta se očekuje početkom aprila. Revizijom Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu stiču se uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na izgradnji i opremanju Biblioteke Univerziteta u Sarajevu”, rekli su iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Prepreku u radu na izgradnji objekta biblioteke Univerziteta u Sarajevu, odnosno dovođenje lokacije buduće biblioteke u stanje za početak građenja, u tom je trenutku predstavljalo izmještanje toplovoda od kotlovnice Kampusa do Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za šta se očekivala saglasnost Općine Novo Sarajevo.

2021.

Objavljeno je da su Univerzitet u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo intenzivirali aktivnosti na pripremi gradnje univerzitetske biblioteke na lokaciji Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Istaknuto je očekivanje da mašine na gradilištu iziđu u ljeto te godine. Ponovljeno je kako gradnju u punom iznosu finansira Saudijski fond za razvoj, te ustanovljeno da, unatoč tome što je ugovor o grantu od 22 miliona dolara potpisan još u maju 2016. godine, gradnja nikada nije počela.

“Projektna dokumentacija, koja je rađena godinu i po, završena je i predata za izdavanje građevinske dozvole. Urađena je pretkvalifikacija, odabrali smo kompanije koje su kvalificirane da učestvuju u tenderskoj proceduri. Dokumenti su pripremljeni i upućeni prema Saudijskom fondu kako bi dali zeleno svjetlo. Kada se to desi, započinjemo tenderski postupak, izaberemo kompaniju, potpiše se ugovor i radovi odmah mogu početi”, tvrdili su na Univerzitetu u Sarajevu 8. jula 2021.

Unatoč optimizmu, problem u tom trenutku predstavljala je građevinska renta od 830.000 KM. Prema potpisanom sporazumu taj dio troškova nije bio obuhvaćen ukupnim aranžmanom, odnosno nije se mogao platiti od saudijskog novca, pa je utvrđeno da Univerzitet i Kantonalna vlada moraju osigurati novac.

2022.

U okviru redovne posjete projektima koji se implementiraju u Bosni i Hercegovini, delegacija Saudijskog fonda za razvoj srela se 7. marta 2022. godine i s predstavnicima Univerziteta u Sarajevu i članovima Vlade Kantona Sarajevo, a povodom projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu, za koju je Fond prije deset godina u potpunosti osigurao bespovratna sredstva. Nakon objavljivanja poziva za izbor izvođača radova i opremanja Univerzitetske biblioteke, te po okončanju navedene procedure, očekivao se početak građevinskih radova u ljeto te godine.

2023.

Svečanim potpisivanjem ugovora 20. marta 2023. godine ozvaničen je početak radova na izgradnji Univerzitetske biblioteke koja je finansirana sredstvima granta Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije. Potpisnici ugovora su Univerzitet u Sarajevu i konzorcij „Al-Fahd Company Trading Industry“ and „Contracting i ANS DRIVE d. o. o.“ Sarajevo, kao izabrani izvođač na projektu izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke.

2023.

Otkrivanjem kamena temeljca u Kampusu Univerziteta u Sarajevu 31. Jula 2023. godine ozvaničen je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.