Djeca se zabavljaju ispred zgrade izgrađene u sovjetsko doba. Vrijeme je ručka, ali djeca igraju košarku, nogomet ili se skrivaju, kao većina djece na svijetu. Državna škola Südalinna u glavnom gradu Estonije upravo je proslavila svoju 55. Godišnjicu tradicionalnim pjesmama, u svečanom činu koji podsjeća na parade iz vremena kada je Estonija bila dio Sovjetskog Saveza.

Međutim, nemojte se zbuniti. Ova škola u Tallinnu na čelu je inovacija. Korak u budućnost koji je estonski obrazovni sistem učinio jednim od najsveobuhvatnijih na svijetu. Djeca uče robotiku od svoje sedme godine, a učitelji koriste virtuelnu stvarnost kako bi udahnuli život u svoje sate geografije, hemije, historije ili jezika.

Kad je stigla pandemija i izolacija, centru je bilo lako, svi razredi su bili dostupni na internetu. Zapravo, učenici su već navikli raditi od svojih domova tokom takozvanih 'digitalnih dana'. Tehnologija je sveprisutna u ovoj školi u čijim hodnicima uz bicikle odmaraju roboti. Uprava je odlučila da su digitalne vještine sastavni dio kurikuluma. U nižim razredima, primjerice, djeca uče matematiku i pravopis programirajući robote koji se kreću s jednog slova ili broja na drugo.

Nastavnica zadužena za inovacijski program zove se Kerttu Mölder-Jevdokimov i tvrdi da škole moraju biti maštovite ako žele privući pažnju učenika koji su navikli na video igrice i mobitele. “Na časovima geografije, kada je u pitanju objašnjenje razlika u vremenu, učenici koriste naočale za virtuelnu stvarnost za putovanje na Aljasku ili Nigeriju. U onim iz historije, kada se radi o drevnom Egiptu, oni hodaju s njima kroz unutrašnjost piramide.”

No, ona naglašava da je tehnologija samo sredstvo za postizanje cilja. “Osnovna stvar je ono što slijedi. Iskustvo virtuelne stvarnosti traje samo nekoliko minuta; onda djeca moraju raditi druge stvari. Na primjer, jedna vježba se sastojala od posjete Švedskoj i Islandu. Učenici su morali napisati nekoliko brošura i argumentirati pogodnost putovanja tamo. Prvi je, naravno, privlačniji, ali djeca već znaju da je to tek prvi korak u učenju. Cilj je potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u njihovom obrazovanju.”

Na časovima hemije rade eksperimente s virtuelnom stvarnošću. Miješaju tekućine, a ako dođe do eksplozije, toliko je stvarna da se čak i brecnu. U biologiji, aplikacija vam omogućuje da sastavite kosti i izgradite ljudsko tijelo.

Učitelji prate što svaki učenik vidi u virtualnom svijetu. Iskustvo je toliko šokantno da samo oni stariji od 11 godina imaju pristup naočalama s kacigama, uz izričito dopuštenje roditelja. Jer to nije glupost. Sljedeći projekt je za učenike da kreiraju vlastite svjetove virtuelne stvarnosti.

Prema izvještaju PISA-e, Estonija ima najbolji obrazovni sistem u Evropi. Ova mala bivša sovjetska država nadmašuje Francusku, Njemačku, Španiju, Finsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. I takođe, Sjedinjene Države, Japan i Koreju. Unatoč relativno niskoj potrošnji na obrazovanje, zemlja je na prvom mjestu u svijetu u tri referentna područja korištena u ovom izvještaju.

Njihove škole su i najegalitarnije. U Estoniji socio-ekonomsko porijeklo ima manji uticaj nego u bilo kojoj drugoj zemlji, prema OECD-u. I učenici se čine sretnijima. Studija Fondacije porodice Gregson pokazuje da je Estonija jedna od samo pet zemalja čiji učenici postižu izvrsne rezultate, a pritom su vrlo zadovoljni svojim životom.

Estonija je stekla nezavisnost od Moskve 1991. godine, a njeni stanovnici sebe vide kao start-up naciju. Vlada 99 posto svojih usluga pruža online. U Estoniji - ili 'e-Estoniji', kako kažu, postoje virtuelni identifikacijski dokumenti i internetsko glasanje. Ovdje je osnovan Skype i to je zemlja s najvećim brojem milijardi dolara start-upova po stanovniku; među njima je Bolt, rival Ubera, i Wise za prenos novca na internetu.

Vlada je svojedobno uložila potrebna sredstva kako bi sve škole bile opremljene elektronskim uređajima i dobrom internetskom vezom. Na webu postoji nacionalna biblioteka s više od dvadeset hiljada obrazovnih naslova kojima nastavnici, stručnjaci, akademici i urednici doprinose resursima pod nadzorom skupine stručnjaka. Učitelji mogu slobodno koristiti i prilagođavati ove materijale za vlastitu nastavu, a roditelji i učenici imaju pristup njima iz svojih domova.

Estonske škole imaju veliku autonomiju, do te mjere da direktori sami odlučuju o planovima i rasporedu učenja učenika. Država svake tri godine procjenjuje centre podvrgavajući učenike testovima na internetu i intervenira samo u slučaju problema.

Prije 20 godina Ministarstvo je na platnom spisku imalo 70-ak inspektora. Danas ih ima devet. "Od nadzora obrazovnih centara smo prešli na obrazovne centre podrške", kaže ministrica obrazovanja Liina Kersna, koja dobre rezultate u PISA-i pripisuje "estonskom decentraliziranom i egalitarnom obrazovnom sistemu, našim profesionalnim i motiviranim nastavnicima, ulaganjem u inovacije i vrijednosti koju pridajemo stalnom cjeloživotnom učenju.”

Autonomija nastavnika povećava njihovu motivaciju. Osjećaju se osnaženo. Društvo ih poštuje. Nisu obvezni pridržavati se određenog formata nastave, ali su slobodni odlučiti kako i što podučavati. Plaće su porasle za 70 posto u posljednjih sedam godina, osnovna plaća učitelja je 1500 eura. Svi centri izdvajaju jedan posto budžeta za kontinuirano usavršavanje nastavnika.

Estonska djeca počinju ići u školu sa sedam godina, ali njihovo obrazovanje počinje puno ranije. Oni imaju pravo ići u vrtić od 18 mjeseci, a jaslice su subvencionirane, tako da roditelji nikada ne plaćaju više od 20 posto nacionalne minimalne plaće (nešto manje od 600 eura).

Zbog toga 94 posto djece u dobi od četiri do sedam godina ide u vrtić. Odgajatelji moraju biti certificirani. Oni su odgajatelji sa svim zakonima, a ne samo čuvari ili skrbnici. Prema riječima direktorice programa PISA u Estoniji, Gunde Tire, rezultat je da su mališani, nakon što pođu u školu, bolje pripremljeni za pohađanje formalne nastave, bez obzira na njihovu socio-ekonomsku pozadinu.

Na kraju boravka u vrtiću, djetetu se dodjeljuje list s objašnjenjima u kojem se navode njegove vještine, lični razvoj i gdje se može poboljšati. Oni koji trebaju posebnu pomoć upućuju se najprikladnijem specijalisti, kao što je logoped, čak i prije pristupa formalnom obrazovanju.

U 'osnovnoj školi', koja traje od sedam do 16 godina, snažan je naglasak na inkluzivnosti. U učionicama su učenici vrlo raznolikih sposobnosti mješoviti i obično nema razdvajanja između više i manje naprednih grupa. Učenicima koji zaostaju ili imaju probleme u ponašanju nudi se personalizirana nastava ili u malim grupama. Većina škola ima psihologa. Nacionalna mreža od 15 centara za podršku pruža dodatnu pomoć studentima s problemima mentalnog zdravlja ili posebnim obrazovnim potrebama.

Učenici su platili obroke u centrima, kao i prevoz, knjige i izlete. “Mnoge škole im također daju doručak besplatno”, objašnjava Tire. Ponekad nema boljeg poticaja od hrane da vas potakne da idete na nastavu. A tu je i pitanje jednakosti. Ne zanima ih sistem koji razlikuje siromašnu djecu od bogate djece. Svi idu u školu i svi su isti.

Isključenja gotovo da i nema, a Tire zapanjeno gleda kada je pitaju postoje li hodnici u kojima je zabranjena buka ili su učenici ikad izbačeni iz razreda. "Te metode mi se čine tipične za 1890.", njen je odgovor. “Riječ 'disciplina' ima svoje opasnosti zbog povezanosti s vojnom disciplinom. Naravno, dajemo sve od sebe kako bi okolina bila produktivna. Dolazimo u školu da učimo ... i učimo.”

Ministrica obrazovanja pojašnjava da školski program za sobom ostavlja "znanje" u korist "analize, sinteze i evaluacije", jačajući povezanost različitih predmeta. Naglasak je stavljen na rješavanje problema, kritičko razmišljanje, vrijednosti, građanstvo, poduzetništvo i digitalnu kompetenciju. Kvalitete koje poslodavci najviše cijene.

Studenti moraju završiti interdisciplinarni kreativni projekt kako bi završili školu i prijavili istraživački projekt na kraju završne godine visokog obrazovanja.

U Estoniji se kreativni predmeti smatraju bitnim u uravnoteženom obrazovanju. "Muzika, sport i umjetnost dio su kurikuluma", kaže Tire. Sve ima veze s ličnim rastom. Što ulenik dobije opsežnije obrazovanje, to će bolje znati funkcionirati u svijetu.

Institut Viimsi se nalazi 25 minuta od Tallinna. Direktorica centra Karmen Paul objašnjava: “Znanje je naravno važno, ali na kraju treba imati vještine 21. stoljeća. Morate učiti od drugih, ali i od drugih.”

Škola pokušava formalizirati ovaj koncept kroz novi test "zrelosti", koji je neophodan za maturu. Da bi to prevladali, moraju prezentirati radove, prisustvovati razgovorima stranih govornika i napisati analizu onoga što su naučili tokom tri godine studija na institutu. Prije izlaska iz škole polažu usmeni ispit na kojem objašnjavaju kako su razvili jednu ili drugu specifičnu sklonost.

Estonija ima oko 1,3 miliona stanovnika i 521 školu. Glavna lekcija koju treba izvući zasigurno je politička. Estonija ima obrazovnu strategiju do 2035. temeljenu na empirijskim podacima i najboljim međunarodnim praksama, strategiju s kojom se složila većina političkih stranaka. "Situacija postaje problematična kada svaka nova vlada ima svoj plan i sprema se promijeniti sve od vrha do dna”, razmišlja Gunda Tire. “Ako neprestano krećete od nule, rezultat je haos. Obrazovni proces uvijek zahtijeva vrijeme.”