U objavi koju je podijelio na svom profilu na društvenim mrežama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da je vanredni sastanak Izvršnog odbora Organizacije islamske saradnje (OIC) održan u Džedi konkretno pokazao odlučnost islamskog svijeta u suočavanju sa sve većim ugnjetavanjem Izraela, svoju solidarnost s palestinskim narodom i svoju podršku palestinskoj stvari.

Predsjednik Erdogan je u svom postu ocijenio sastanak u Džedi, napade na Gazu i korake koje je Turska poduzela da uz svoju pomoć riješi krizu, istaknuvši kako su od prvog dana uložili intenzivne napore u rješavanju krize koja je započela sedmog oktobra i ima potencijal proširiti se na cijelu regiju.

Predsjednik Erdoğan je nastavio: "Do sada smo imali telefonske razgovore s 18 čelnika na razini šefova država i vlada. U saradnji s egipatskim vlastima isporučili smo tri aviona puna humanitarne pomoći u regiju. I dalje pružamo ruku pomoći potlačenom narodu Gaze, koji živi pod blokadom već 17 godina. Međutim, radnje poput slanja nosača aviona u regiju, zaustavljanja opskrbe palestinskom narodu i oštrog kažnjavanja stanovništva Gaze u cjelini osujetile su naše napore da održimo mir. Potpuno neučinkovito Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda još jednom nije uspjelo izvršiti onbo za što je odgovorno. Zapadne zemlje, koje strastveno podržavaju ljudska prava i slobode, nisu učinile ništa više nego zapalile vatru. Svojim pristranim i licemjernim izvještavanjem, međunarodni mediji su požurili da opravdaju ubijanje ljudi”.

Ističući da su bombardirali nevine ljude koji su migrirali u područja koja se nazivaju "sigurne zone", da su napadnuti granični prijelazi, džamije, škole i civilna naselja samo neki od ratnih zločina kojima svjedočimo u posljednjih 12 dana, predsjednik Erdoğan je rekao: "Masakr u Gazi je dobio je novu dimenziju kao rezultat jučerašnjeg okrutnog napada na arapsku bolnicu Al-Ahli. Osuđujem počinitelje ovog napada, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti i gotovo se svodi na genocid nad ljudima u Gazi. Oni koji su dolijevali gorivo u vatru svojim izjavama od sedmog oktobra podjednako su odgovorni kao i počinitelji jučerašnjeg srceparajućeg masakra. Neka se Allah smiluje našim četiri hiljade braće i sestara iz Gaze, većinom djece i žena, koji su ubijeni u izraelskim bombardiranjima, i želim brz oporavak ozlijeđenih. Kao Turska, nastavit ćemo raditi na humanitarnom prekidu vatre, a potom i na uspostavi trajne stabilnosti."