Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako su dosad u Turskoj u radni odnos uveli 384.000 osoba s invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom govorio na ceremoniji u Istanbulu na kojoj je predstavljeno 750 učitelja, osoba s invaliditetom, koji su dobili posao u prosvjetnoj službi.

„S današnjim imenovanjem 750 učitelja, u periodu naših vlada imenovali smo ukupno 63.087 učitelja, koji su osobe s invaliditetom. Kada smo došli na vlast 2002. godine, taj broj iznosio je svega 5.777. Ova brojka najbolje govori ko daje podršku osobama s invaliditetom“, poručio je Erdogan te dodao:

„Vjerujem da će naši učitelji s invaliditetom, među kojima je svaki za sebe velika uspješna priča, našu djecu ne samo odgajati na najbolji način, nego i inspirirati ih svojom borbom u prevladavanju prepreka“.

Erdogan je dalje naveo kako su Turskoj donijeli najsveobuhvatniji svjetski sistem socijalne sigurnosti, gdje niko od građana nije izostavljen.

„Nemamo niti jednu osobu s invaliditetom koja čeka u redu u javnim centrima za njegu i rehabilitaciju. Poticajnim politikama smo do sada u radni odnos uveli ukupno 384.000 naše braće s invaliditetom“, poručio je turski predsjednik Erdogan.