Erdogan će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutog uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebu.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitog žitarica i đubriva, Turkiye smatra da nema alternative toj inicijativi.

Zvanična Ankara je poduzela intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma iz jula 2022. i također je pozvala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

U julu se Erdogan sastao i sa svojim ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu kako bi razgovarali o ovim pitanjima.