Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da turska odbrambena industrija stvara historiju, s turskim bespilotnim letjelicama i dronovima koji čuvaju nebo 34 države.

"Izgradit ćemo viši segment našeg nosača aviona. Naša mornarica predvodi napore", rekao je Erdogan na skupu u južnoj turskoj provinciji Adana.

Naglasio je da povećani međunarodni ugled Turkiye u vanjskoj politici podržava "snažna odbrambena industrija". "Kako se smanjuje naša zavisnost o vanjskoj odbrani, raste i naš utjecaj na međunarodnoj sceni", dodao je turski lider.

Govoreći o avionu KAAN, Erdogan je rekao: "Od Azije do Afrike, desetine miliona vide ojačanu Turkiye." KAAN, borbeni avion izrađen u Turkiye, uspješno je izveo prvi probni let u srijedu, saopćila je Turska avioindustrija (TAI).

Prvi borbeni avion pete generacije proizveden u Turkiye ima za cilj zamijeniti zastarjelu flotu turske vojske. Najnoviji razvoj na ovom polju čini Turkiye jednom od samo nekoliko zemalja koje posjeduju ovu tehnologiju.

Ovaj avion, napravljen u okviru projekta započetog 2016. godine, predstavljen je u martu 2023.​

(Izvor: Anadolu Agency)