Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani razgovarali su u ponedjeljak o tekućim izraelskim napadima u Gazi.

“Tokom sastanka razgovaralo se o najnovijim dešavanjima u izraelskom masakru u Gazi, naporima u postizanju prekida vatre i trajnog mira, te koracima koji su poduzeti i koji će se poduzeti za isporuku humanitarne pomoći Gazi”, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije pri predsjedništvu Türkiye.

Kako se navodi u saopćenju, Erdogan je naglasio da “Izrael mora snositi odgovornost za ratne zločine koje je počinio” i podvukao važnost međunarodne podrške, kao i pravnih napora da se Izrael pozove na odgovornost.

Erdogan je također obećao da će se napori Türkiye nastaviti povećavati kako bi se osigurala adekvatna isporuka humanitarne pomoći Gazi.

“Tokom sastanka ocijenjeni su i odnosi Türkiye i Katara, regionalna i globalna pitanja”, navodi se u saopćenju.

Sastanak je održan u palati Lusail u Dohi.

Prethodno su Türkiye i Katar potpisali 12 sporazuma o saradnji u različitim oblastima i zajedničku deklaraciju 9. sastanka Vrhovnog strateškog komiteta Türkiye i Katara.

Nakon tete-a-tete sastanka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani su predsjedavali sastankom komiteta.