Turkiye se nada više nego ikada u pogledu kupovine aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je u srijedu predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Naša očekivanja su da ćemo postići pozitivan ishod. Nadam se više nego ikad ", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u glavnom gradu Litvanije Vilniusu.

Što se tiče borbe protiv terorizma, rekao je da je neumoljiva borba protiv terorizma za Turkiye neosporna.

"Očekujemo rezoluciju i jasan stav naših saveznika po ovom pitanju," dodao je on.

Govoreći o paljenju Kur'ana u Švedskoj, turski lider je rekao da napad na svete vrijednosti nije sloboda govora, nazivajući to varvarstvom, primitivnošću i svojevrsnim terorističkim aktom.

"Zemlje koje su u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija glasale protiv rezolucije kojom se osuđuje spaljivanje Kur'ana trebalo bi da preispitaju svoje razumijevanje slobode i ljudskih prava", rekao je Erdogan

U utorak su Velika Britanija, SAD i neke zemlje članice Evropske unije odbacile osudu spaljivanja Kur'ana tokom hitne debate u Savjetu za ljudska prava UN-a u Ženevi o sve većem broju napada na muslimansku svetu knjigu.

"Velika nacionalna skupština Turkiye će glasati o protokolima o pristupanju Švedske NATO-u. Naši poslanici će pomno pratiti to pitanje", rekao je turski predsjednik o kandidaturi Švedske za pristupanje NATO-u.

Dodao je da je Turkiye uvijek podržavala politiku otvorenih vrata NATO-a i nikada iz proizvoljnih razloga nisu spriječili ulazak nijedne države u savez.

Govoreći o sporazuma o crnomorskom žitu, koji ističe 17. jula Erdogan je rekao da Ukrajina želi da produži sporazum i da se nastavlja rješavanje prijedloga Rusije.

"Ako Rusija i Ukrajina ponude ili prihvate posredovanje, Turkiye bi to rado prihvatila", rekao je Erdogan.