Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je svojoj vladi da bojkotira Svjetski ekonomski forum u Davosu u Švicarskoj zbog njenog stava o izraelsko-palestinskom ratu.

Turski ministar finansija, Mehmet Simsek, planirao je prisustvovati događaju, koji je mjesto susreta globalne poslovne i političke elite, ali mu je Erdogan rekao da ne ide, navodi Bloomberg.

Erdogan dugo podržava palestinsku stvar i oštro je osudio izraelsku ofenzivu na Gazu.

Zapadni saveznici u Jordanu i zaljevskim državama također su ponudili retoričku podršku Palestincima, ali Erdogan je bio glasniji u podršci Hamasu, što ga dovodi u sukob s Evropom i SAD-om koji Hamas smatraju "terorističkom" skupinom.

Erdogan je nazvao Hamas "oslobodilačkom skupinom" i kritizirao Izrael kao "ratnog zločinca". Dužnosnici Hamasa također su koristili Tursku, zajedno s Katarom i Libanonom, kao bazu.

Sam Svjetski ekonomski forum izdao je relativno tihu izjavu nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekavši da "duboko žali zbog tragičnog gubitka života tolikog broja civila u Izraelu i Gazi".

No prema Bloombergu, turski dužnosnici bili su uznemireni kada je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik foruma u Davosu, napade koje je predvodio Hamas nazvao "terorističkim napadima na Izrael".

Odluka Turske da preskoči konferenciju zbog rata u Gazi ističe je među ostalim zemljama Bliskog istoka, uključujući one koje su se pozicionirale kao nepokolebljivi zagovornici Palestine.

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani trebao bi prisustvovati Davosu, zajedno s iračkim premijerom Mohammedom Shiaa' al-Sudanijem. Na događaju će biti i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Irački parlament donio je zakon prema kojem je normalizacija odnosa s Izraelom zločin, ali irački čelnik putuje u Davos kako bi potaknuo ulaganja u opterećenu privredu svoje zemlje.

Izrael će također biti snažno prisutan na konferenciji. Izraelski predsjednik Isaac Herzog trebao bi govoriti u četvrtak, a izraelsko izaslanstvo će prikazati privatnu projekciju snimke napada koje je predvodio Hamas 7. oktobra, kada je 1040 ljudi ubijeno, a 240 odvedeno u Gazu kao taoci. Najmanje 100 ih je ostalo u zatočeništvu.

Izrael je odgovorio na napad koji je predvodio Hamas gađajući Gazu zračnim udarima i pokretanjem kopnene invazije.

Više od 24.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je u ofanzivi, a procjenjuje se da je 70 posto domova u Gazi oštećeno ili uništeno u izraelskim zračnim napadima.

Ovo nije prvi put da je Erdogan iskoristio Davos kako bi povećao svoju potporu Palestini. Godine 2009. izjurio je iz rasprave uživo s tadašnjim izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom o izraelskoj ofanzivi na Gazu prethodne godine.

Rekao je moderatoru Davidu Ignatiusu: "Mislim da se neću vratiti u Davos nakon ovoga."