Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u nedjelju je na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana boravio u posjeti Mađarskoj. Čelnici dviju zemalja sastali su se u Orbanovom uredu, a teme razgovora su uključivale sigurnost, odbrambenu industriju i privredna pitanja, objavio je glasnogovornik premijera.

U isto vrijeme u Mađarskoj su boravili i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić te lider bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik, s kojim se nakratko i sastao Erdoğan. Iako je lider Savez nezavisnih socijaldemokrata do sada bezbroj put negirao državu BiH i umanjivao njen značaj, u sali gdje je došlo do razgovora delegacija stajale su zastave BiH i Türkiye, kako i priliči događaju ove vrste.

Na početku svog obraćanja predsjednik Republike Türkiye zahvalio se Bosni i Hercegovini na pruženoj podršci nakon razornog zemljotresa u Republici Türkiye, te je istakao da to pokazuje i snažne odnose između dviju zemalja.

“Znate i koliki značaj pridajem suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Uvijek sam jasno isticao da su mir i stabilnost vaše zemlje povezani sa mirom i blagostanjem Balkana, pa čak i Evrope”, naglasio je Erdoğan u svom govoru, što Dodik nije ni spomenuo u svojim objavama na društvenim mrežama koje su uslijedile nakon sastanka. 

Na kraju je izrazio zadovoljstvo povodom susreta u Mađarskoj.