Prvi Forum o životnoj sredini u organizaciji Anadolu Agency (AA), vodećeg turskog provajdera vijesti, počeo je danas u Istanbulu s ciljem podizanja svijesti o klimatskoj krizi i ekološkim pitanjima.

“Danas smo se na inicijativu Anadolu Agency okupili da ukažemo na neophodnost borbe protiv ekološke i klimatske krize iz medijske perspektive“, rekao je na otvaranju Foruma Serdar Karagoz, generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora AA.

Forum se održava u Istanbul, a glavna tema skupa je Preoblikovanje narativa o ekološkim i klimatskim krizama.

“Suočavamo se sa kolektivnim neprijateljem koji utiče na sve nas bez obzira na naše razlike. To nije problem koji će utjecati samo na našu budućnost, zaista, duboko utječe i na naše vrijeme. Kao novinari, ne možemo bježati od toga. Preoblikovanje narativa o životnoj sredini i klimatskoj krizi nije samo opcija za nas, to je naša odgovornost“, rekao je Karagoz.

Ističući da se Anadolu Agency bavi ovim pitanjima već duže vrijeme, Karagoz je rekao je nedavno osnovan Greenline, jedna od najsveobuhvatnijih medijskih platformi koja govori o pitanjima životne sredine i klime.

“Naš glavni cilj je da ostanemo odgovorni i jeku uništavanja prirode i okoliša. Greenline platforma izvještava o klimatskim promjenama, zelenoj ekonomiji, nultom otpadu i pričama o okolišu sa svih aspekata“, kazao je Karagoz.

Naglasivši da bi klimatsko novinarstvo trebalo da bude od većeg značaja za sve medije širom sveta, Karagoz je rekao da novinari nisu ljudi koji samo informišu, već i transformišu javnost otkrivajući katastrofe koje je izazvao čovjek.

"Od šumskih požara u Evropi do nestanka prašuma u Amazonu, pričamo svijetu tragediju klimatske katastrofe sa Greenline platformom. Međutim, ne pričamo samo tragediju, već i dijelimo priče koje nam daju nadu“, rekao je Karagoz.

Karagoz je također naglasio da će Forum za životnu sredinu postati odlična žarišna tačka za razgovor o katastrofama koje je izazvao čovjek i nadi koja stoji iza ove krize iz medijske perspektive.

“Novinari, eksperti i donosioci odluka, okupljeni danas na Forumu za životnu sredinu, raspravljaće o novom narativu o životnoj sredini i klimatskim promjenama. Profili učesnika foruma nas podsjećaju da se ova pitanja tiču svih nas. Od Zimbabvea do Španije, Somalije do Albanije, od Norveške do Italije, svi smo se okupili sa istom zabrinutošću. Nadamo se da će Ekološki forum biti prekretnica u koracima koji se poduzimaju protiv klimatske krize. Nadamo se da će to doprinijeti svijetu koji je pogodniji za život. Želio bih vas još jednom podsjetiti da kao Anadolu Agency ne dovodimo u pitanje potrebu za djelovanjem. Mi inspirišemo, djelujemo, mijenjamo“, poručio je Karagoz.

Učesnicima Foruma obratio se video porukom i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao i šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altin i rezidentna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton. Jedan od govornika je i Ovais Sarmad, zamjenik izvršnog sekretara UN-ove Okvirne konvencije o klimatskim promjenama (UNFCCC).

U sklopu foruma, sesiju pod nazivom Odgovornost medija o klimatskim promjenama moderiraće Yusuf Ozhan, zamjenik generalnog direktora i glavni urednik Anadolu Agency.

Predstavnici mnogih domaćih i stranih nevladinih i međunarodnih organizacija, političari, akademici i novinari učestvuju na događaju koji uključuje sesije o čistoj energiji za održivi razvoj, medijski pristup prirodnim katastrofama, klimatsku krizu i energiju.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay i ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum također će se obratiti na skupu.

Očekuje se da završni govor održi prva dama Turkiye Emine Erdogan, koja od 2017. godine predvodi nacionalni projekat Zero Waste.

Među međunarodnim učesnicima foruma su i bivši portugalski ministar za Evropu Bruno Macaes, zamjenik izvršnog sekretara UNFCCC Ovais Sarmad, direktor italijanske novinske agencije ANSA Stefano De Alessandri, urednik globalnih vijesti o klimi i okolišu u Associated Pressu (AP) Peter Prengaman , klimatski direktor španske agencije EFE Arturo Larena.

Ekološki forum se može pratiti uživo registracijom na njegovoj web stranici environment.aa.com.tr.