Izrael pokušava slomiti otpornost stanovnika Gaze namjernim bombardovanjem bolnica u opkoljenoj enklavi, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, misleći na ponovljene, namjerne napade na bolnice u Gazi posljednjih sedmica, prenosi Anadolu.

"Izraelu i njegovim pristalicama koje koriste sva moderna ratna sredstva protiv djece, žena, staraca će se suditi u savjesti čovječanstva", rekao je Erdogan, govoreći nakon sjednice Vlade u Ankari.

Dodao je da je od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra, palestinska enklava je doživjela zločine i okrutnost sličnih onima u srednjovjekovnim krstaškim ratovima i Drugom svjetskom ratu.

Poručio je da je Turkiye "jedina zemlja" koju Izrael ne može nazvati antisemitskom.

"Ne možete vidjeti takvu mrlju srama u prošlosti Turkiye", rekao je Erdogan i dodao:

"Ako ne reagujemo na ono što se dešava u Gazi, nećemo moći spriječiti da okupatorski fanatizam sutra dođe do naših vlastitih zemalja."

Otkako je Izrael počeo bombardovati Pojas Gaze nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 9.000 žena i djece, a više od 30.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj ubijenih u Izraelu je revidiran na oko 1.200, prema zvaničnim podacima.