Kako se navodi u saopštenju Ureda za komunikacije turskog predsjednika, dvojica čelnika su razgovarali o dešavanjima u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom te o dogovoru za isporuku žitarica.

Erdogan je izrazio zahvalnost Zelenskom na konstruktivnom odnosu prema produženju istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica.

Erdogan je također naglasio pozitivna iskustva u vezi sa sporazumom o žitaricama i razmjenom zarobljenika, napominjući da bi bilo u interesu svih da se takav pristup proširi i na pregovore, posebno na pitanje prekida vatre.

Turski predsjednik je izrazio zahvalnost Zelenskom na saučešću koje je uputio povodom nedavnog terorističkog napada u Istanbulu.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je u četvrtak za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Podsjetimo, danas je Erdogan razgovarao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.Erdogan je zahvalio Putinu na njegovom konstruktivnom stavu o produženju Istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica za 120 dana.

Navodeći da će produženje rusko-ukrajinskog rata povećati rizike, Erdogan je rekao da bi zbog toga trebalo oživjeti diplomatske razgovore. Naglasio je da kontakti ruskih i američkih šefova obavještajnih službi u Turkiye igraju ključnu ulogu u sprečavanju nekontrolisane eskalacije na terenu.

Izrazivši zadovoljstvo zbog prijedloga ruskog predsjednika da se u Turkiye uspostavi centar za prirodni gas, Erdogan je kazao da će tehnički i pravni timovi što prije ocijeniti prijedlog da Turkiye postane energetsko čvorište.