Antimuslimanska mržnja i ksenofobija, koji remete svakodnevni život muslimana, uzeli su politiku na Zapadu kao taoce, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom obraćanja. Erdoğan je napomenuo da su obje ideologije oblikovale državne politike i postale destruktivni trendovi koji predstavljaju direktnu prijetnju društvenom miru.

"Borimo se protiv smrtonosnijeg i lukavijeg virusa. Ovaj virus, koji je opasan kao i koronavirus, zove se islamofobija", rekao je Erdogan na konferenciji "Pravedniji svijet je moguć" koju je organizirao Tursko-američki nacionalni upravni odbor (TASC) u Njujorku.

"Ovaj virus se vrlo brzo širi u zemljama koje su godinama bile prikazane kao kolijevka demokratije i slobode", rekao je on.

Napominjući da islamofobija i terorizam ISIL-a dijele zajednički ideološki fanatizam, Erdoğan je rekao da su mnoge zemlje normirale druge muslimane na osnovu njihovih imena, odjeće ili izgleda. Rekao je da je muslimanska zajednica u Sjedinjenim Državama posebno bila na meti u eri nakon 11. septembra, ali su uspješno odgovorili na mržnju legitimnim i demokratskim sredstvima.

“Prevazišli ste sve pokušaje protiv slabljenja muslimana prihvatajući svoje jedinstvo i bratstvo”, rekao je Erdoğan, hvaleći stav muslimana u SAD-u u teškim vremenima.

Erdoğan je napomenuo da je Turska preuzela vodeću ulogu u borbi protiv islamofobije na međunarodnim platformama, dok je pozvao muslimane u SAD da svojim iskustvom doprinesu više u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Predsjednik je naveo Organizaciju islamske saradnje (OIC) i UN, između ostalih, gdje Turska radi na naporima protiv islamofobije.

"Mi (takođe) podržavamo svaku vrstu napora da se eliminišu sve prijetnje našoj vjeri i našoj muslimanskoj braći", dodao je predsjednik.

Erdoğan je također rekao da vjeruje da će turska zajednica od 300.000 ljudi u SAD-u moći preuzeti aktivniju političku ulogu u budućnosti i proizvoditi predstavnike na državnom i saveznom nivou. Napomenuo je da se doprinos turske zajednice američkom društvu pozitivno odražava u Turskoj i SAD. odnose, pošto je pohvalio turske nevladine organizacije (NVO) za njihov rad na promociji turske kulture i istorije.

Erdogan je doputovao u New York kako bi prisustvovao 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u utorak, na kojoj će svjetski lideri održati svoje godišnje govore. Prije svog obraćanja, predsjednik je nakratko posjetio Türkevi centar koji će se uskoro otvoriti koji se nalazi na adresi 821 First Avenue na Menhetnu preko puta sjedišta UN-a. On je rekao da je neboder sa 36 spratova "spomenik ponosa" koji će funkcionisati ne samo kao dom za Turke, već i za muslimansku američku zajednicu.

Zgrada, koja koristi tradicionalne turske arhitektonske motive, posebno iz Seldžučkog carstva, uzdiže se do neba u obliku tulipana i može se vidjeti iz centra Manhattana, East Rivera i Long Islanda. Dizajniran je kao simbolični neboder koji će dodati horizontu New Yorka, jednog od najpoznatijih svjetskih gradova, i odražavati tursku kulturu, istoriju i raznolikost.