Youssef En-Nesyri (Fez, Maroko; 25 godina) prošle godine u Sevilli nije blistao. Ni tadašnji trener Julen Lopetegui ni aktuelni trener Seville Jorge Sampaoli nisu previše računali na napadača koji je juče svojim golom glavom odveo Maroko u polufinale Svjetskog prvenstva.

En-Nesyri je zabio dva gola na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru, isti broj postigao je u 15 utakmica sa Sevillom ove sezone. Navijači andaluzijskog kluba kritizirali su fudbalera koji već godinu dana nije igrao dobro u vrhu napada tog španskog tima. Njegovi promašaji izazvali su kritike velikog dijela navijača Seville frustriranih delikatnom situacijom u kojoj se nalazi andaluzijska ekipa, blizu zone ispadanja iz lige.

En-Nesyri je nastavio raditi s velikom vjerom i sada uživa u sreći s Marokom koja mu je uskraćena u Sevilli. U svlačionici je njegov sunarodnjak Bono taj koji ga vodi i uvijek ga prati. Bono, nakon što je u utakmici protiv Portugala osvojio trofej za najboljeg igtača utakmice, prvo ga je ponudio En-Nesyriju. Bono bolje od ikoga zna šta je napadač prolazio posljednjih godinu dana. Ozbiljna ozljeda mišića s recidivom i uporni covid uveliko su umanjili njegov potencijal i uzrokovali loše izvedbe. Prešao je put od 24 gola u sezoni 2020-21 na samo pet golova u prošloj.

En-Nesyri i ove godine pati u ekipi koju, međutim, ne želi napustiti, što je ljetos rekao čelnicima Seville. Sampaoli je, međutim, sumnjičav kada je u pitanju kvalitet njegove igre jer vidi nedostatak snage i nedostatak razumijevanja sa suigračima.

En-Nesyri je započeo samo jednu od 10 ligaških utakmica koje je odigrao, iako je započeo tri utakmice Lige prvaka (obje protiv Kopenhagena i jednu protiv Borussije Dortmund). Monchi, sportski direktor Seville, koji je prošle zime odbio ponudu West Hama od 30 miliona eura, se u ovog strijelca „zaljubio“ u sezoni 19-20, kada je bio član Leganesa. Nije oklijevao platiti 20 miliona eura za napadača odgojenogu Fudbalskoj akademiji Mohamed VI, iz koje je došao u Malagu.

U Sevilli je savršeno odgovorio na potrebe Lopeteguija koji je želio napadača s dobrom pas igrom i intenzivnim presingom. U svojoj drugoj godini u klubu, sezoni 20-21, En-Nesyri je postigao 24 gola. Međutim, učinak mu je bio prililno loš prošle godine. “Imao je mnogo problema. Covid, ozljede i ramazan radili su protiv njega. Ali on je napadač kakvog bi mnoge evropske ekipe željele imati”, izjavio je ljetos Monchi, istaknuvši i njego profesionalizam. Između ostalog i zato što je En-Nesyri odlučio igrati ozlijeđen kada je to od njega tražio Lopetegui.

Juče je protiv Portugala zabio dosad najvažniji pogodak u historiji afričkog fudbala.