Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su ambasadora u Damask po prvi put od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine, objavili su danas sirijski državni mediji, u novom signalu otopljavanja veza Sirije s arapskom regijom.

Dolazeći izaslanik Emirata Hassan Al-Shehi predao je svoje akreditive sirijskom ministru vanjskih poslova Faysalu Al-Meqdadu.

Sirija je posljednjih godina polahko obnavljala diplomatske odnose s arapskom regijom, nakon što su mnogi opozvali svoje izaslanike i zatvorili ambasade kao reakciju na gušenje protesta predsjednika Bashara Al-Assada 2011. godine.

Saudijska Arabija, Katar i, u manjoj mjeri, UAE su tada podržali pobunjenike protiv Al-Assada, ali Abu Dhabi je obnovio veze s Damaskom posljednjih godina.

Al-Assad je posjetio Emirate 2022. godine što je bilo njegovo prvo putovanje u neku arapsku državu od izbijanja građanskog rata i ponovo 2023. nakon razornog zemljotresa.

Tragedija je otvorila put topljenju arapskih veza s Al-Assadom, a mjesecima kasnije Arapska liga je poništila svoju više od deceniju dugu suspenziju članstva Sirije.

Regionalna moćna Saudijska Arabija, koja je prošle godine postigla sporazum sa rivalskim Iranom o obnavljanju bilateralnih veza, otvorila je vrata mogućem dijalogu s Damaskom, posebno o humanitarnim pitanjima.

Sirijski dnevnik Al-Watan objavio je da će Rijad uskoro poslati ambasadora u Damask.

Više od pola miliona Sirijaca je ubijeno od pobune 2011. godine, uključujući više od 4.360 koji su ubijeni samo 2023. godine. Brojka je povećana 2022. godine, kada je ubijeno 3.825 ljudi. Oko 13 miliona Sirijaca je raseljeno, a 6,7 ​​miliona izbjeglica je bilo prisiljeno pobjeći u susjedne zemlje i dalje.