Ujedinjeni Arapski Emirati 2013. godine počeli su nuditi zlato kao poticaj za mršavljenje u programu "Vaša Težina u Zlatu" (Your Weight in Gold), koji je počinjao prijavom i vaganjem sudionika na različitim dijelovima Dubaija i trajao je mjesec dana. Završno vaganje se tada održavalo nakon završetka svetog mjeseca Ramazana.

Da bi se kvalificirali, natjecatelji su morali izgubiti najmanje dva kilograma tokom mjeseca, a primali su jedan gram zlata za svaki izgubljeni kilogram, što je vrijedilo otprilike 82 dolara, a tri ličnosti koje izgube najviše kilograma bile su uključene u izvlačenje za zlatnik vrijedan više od 5.400 dolara.

UAE se na to odučila jer je pretilost bila veliki problem u arapskim zaljevskim zemljama. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 33,7% odraslih osoba bilo pretilo prema podacima iz 2008. godine koji su korišteni u izvješću Ujedinjenih naroda. Kuvajt je tada  ima najviši postotak (42,8%), Saudijska Arabija je slijedila s 35,2%, a susjedni Katar s 33,1%.

Emirati su početkom ove godine (od januara do marta) nudili novčane nagrade u iznosu od 50.000 dirhama (25.000 KM) za one koji izgube najviše kilograma. Izazov mršavljenja (RBWLC) je bio podijeljen u tri kategorije: fizičku, virtualnu i korporativnu. Bila su tri muška i tri ženska pobjednika u obje fizičke i virtualne kategorije, te jedan korporativni tim koji se borio za "pehar prvaka".

U fizičkoj kategoriji, 300 dirhama (150 KM), 200 dirhama (100 KM) i 100 dirhama (50 KM) bila su dodijeljena prvom, drugom i trećem mjestu za svaki izgubljeni kilogram.

Osim toga, najbolja tri muška i tri ženska pobjednika u virtualnoj kategoriji osvojila su nagrade koje uključuju besplatne boravke u hotelima, zdravstvene i turističke pakete, vaučere za restorane, članstva u teretanama i druge nagrade. Također postoje nagrade za osobe koje izgube najveći postotak tjelesne težine kako u fizičkoj, tako i u virtualnoj kategoriji.