Nakon što je navodno bacio predmete, za koje se sumnja da su patrone za sačmaru u dvorište Buckinghamske palače, policija je kod kapije palače u centru Londona večeras oko 19 sati uhapsila jednog muškarca.

On je uhapšen zbog sumnje da je posjedovao ofanzivno oružje, saopćila je Metropolitanska policija.

˝Kordoni su postavljeni nakon što je utvrđeno da muškarac posjeduje i sumnjivu torbu˝, dodaju iz policije, a ubrzo su došli stručnjaci koji su izvršili provjere iz predostrožnosti i kontroliranu eksploziju.

˝Policajci su odmah radili na privođenju čovjeka i on je odveden u policiju. Nema izvještaja o ispaljenim pucnjima ili povredama policajaca ili građana. Policajci su na licu mjesta, a uviđaj je u toku˝, izjavio je glavni načelnik Joseph McDonald.

Kralj i kraljica u to vrijeme nisu bili u palači, piše The Guardian.

Policija ne vjeruje da je riječ o terorističkom incidentu, a ispituje se historija mentalnog zdravlja osumnjičenog. Vjeruje se da je uhapšeni čovjek djelovao sam i da se to tretira kao izolovan incident.

Portparol policije Metropolitana potvrdio je da se slučaj ˝ne tretira kao teroristički incident˝.

Zastrašivanje je došlo uoči subotnjeg krunisanja, a obezbeđenje je pooštreno zbog ceremonijalnog događaja visokog profila.

Naoružana policija koja čuva palatu može otvoriti vatru ako uoči opasnost po živote sebe ili drugih. Policija je saopćila da nije pucano.