Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u oktobru za 0,7 bodova u odnosu na septembar, na 46,5 bodova, najnižu vrijednost od novembra 2020. godine, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Ako se izuzmu pandemijske godine, vrijednost je najniža od marta 2013. godine i niža je od 50 bodova, što znači da signalizira pad aktivnosti.

- U eurozoni stvari idu s loših na gore - konstatira Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

Ne bismo se iznenadili kada bi eurozona u drugoj polovini godine kliznula u blagu recesiju, s dva uzastopna kvartala pada aktivnosti, dodao je De La Rubia.

Kompanije su u oktobru uglavnom 'odrađivale' stare narudžbe, što znači da se ne nazire skora promjena trenda.

Aktivnost u uslužnom sektoru ponovo se smanjila u oktobru, a pala je i potražnja, najsnažnije od početka 2021. godine. U industriji aktivnost je smanjena 16. mjesec zaredom, a narudžbe su se naglim padom približile razini s kraja finansijske krize 2009. godine.

U takvom okruženju menadžeri su ponovo pokazali pesimizam u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, uz neznatno poboljšanje u uslužnom sektoru, ali i pogoršanje u industriji, utvrdila je njemačka banka u istraživanju, prenosi SEEbiz.