Produkcijska kuća „Podrinjemedia“ i Televizija Podrinje objavili su dokumentarni film o progonu i protjerivanju stanovnika tri sela s područja Zvornika – Kozluk, Skočić i Šepak pod nazivom “Egzodus tri obruča”. U filmu donose detalje o životu u tim mjestima prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu, životu u potpunoj izolaciji na početku Agresije te o deportaciji i egzodusu Bošnjaka u Srbiji.

Film je sniman šest mjeseci, a temelji se na relevantnoj arhivskoj građi Haškog tribunala, nacionalnih, regionalnih sudova, te svjedočenju preživjelih svjedoka zločina.

U filmu brojni svjedoci pričaju o tome kako su Bošnjaci ovih sela uspjeli da prežive i da preko Srbije izbjegnu u Zapadnu Evropu. Naime, kada su Srbi napali Bijeljinu, bilo im je jasno šta im se sprema. Bošnjaci iz Šepka, Skočića i Kozluka organizovali su krizne štabove za pregovore sa Srbima.

Uspjeli su da dogovore iseljavanje stanovništva. Prvo su ih kamionima prevezli u Srbiju, oko 2.000 ljudi. Na granici su odmah tražili da odvoje muškarce od žena i tada je rahmetli Fadil Banjanović uspio da spriječi odvajanje muškaraca, tražeći da dođe Crveni križ.

Zatim su Bošnjake prebacili u voz koji je nastavio put ka Mađarskoj. Put u pretrpanim vagonima nije bio nimalo lahak, u nekoliko navrata lokalni Srbi su ih kamenovali, u Subotici je voz stao na stanici i tu ostao dva-tri dana a da niko nije mogao izaći iz voza.

Poslije mnogo muke, voz je prošao mađarsku granicu, a Bošnjaci iz Kozluka, Šepka i Skočića rasuli se po cijelom svijetu.