Semir Efendić (Stranka za BiH), načelnik sarajevske Općine Novi Grad negirao je navode da je jučer javno komentirao bilo šta u vezi sa postavljenim spomenikom kralja Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu. Natpise da mu smeta prvi bosanski kralj, smatra propagandom koju šire neprijatelji Bosne i Hercegovine.

˝Prošao sam u popodnevnim satima pored spomenika i uvjerio se kao i ostali da je spomenik za svaku pohvalu. Gradonačelnici Benjamini čestitao sam lično. Lokacija za postavljanje spomenika preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine je najbolja koja se mogla izabrati. Sam spomenik sa srednjevijekovnim grbom kralja Tvrtka koji se nalazi na njegovom štitu kao i na prednjoj strani postamenta, a koji je korišten i kao motiv za prvi grb i zastavu nezavisne Bosne i Hercegovine ´šest ljiljana vezenih u zlatu´ ima posebnu simboličku važnost˝, naveo je Efendić u objavi na društvenoj mreži Facebook.

On se ovom prilikom osvrnuo na natpise jedne redakcije koja je povodom jučerašnjeg postavljanja spomenika, koristila Efendićev komentar od prošle godine.

˝Dakle, iako ja jučer nisam davao nikakve komentare, učinio je to umjesto mene i u moje ime ´Dnevni avaz´ koristeći komentar sa društvenih mreža od prije godinu i po dana kada se raspravljalo o samoj lokaciji za budući spomenik i kada je javnosti bila dostupna samo fotografija makete ili radionička fotografija spomenika. Spomenik u prostoru gdje je postavljen i u veličini u kojoj je postavljen izgleda mnogo bolje. I da se vratimo na komentare i bljuvotine ´Dnevnog avaza´ koji je ničim izazvan ispisao takve uvrede za općinu Novi Grad˝, naveo je Efendić, dodajući da bi ´Avazu´ pozavidjela i Karadžićeva ratnohuškačka propaganda sa Pala koju je predvodio Risto Đogo.

Efendić je citirao dio objavljenog sadržaja:˝Prvi se javio, (ne)očekivano, Semir Efendić, lider SBiH i načelnik Općine Novi Grad!? Najveće općine u državi koju je svojim dolaskom u načelničku fotelju pretvorio u vehabijsko-sirijsko-alžirsku mahalu, u kojoj se osjećate kao da ste na Srednjem istoku, samo vam trebaju malo duža brada, turban i burka. Nije naodmet ni kamila. Njemu je jučer zasmetao kralj Tvrtko u haljini. Ne smetaju Efendiću razni ´dimijaši´ i ´haljinaši´ koje je okupio u Novom Gradu i stvorio leglo vehabizma…˝.

Podsjetivši da je Novi Grad općina koja ima najviše stanovnika, Efendić je istaknuo i to da je ovo općina sa najvećim prometom fiskalnih uređaja, odnosno najviše prihoda od PDV-a u cijeloj državi, sa najvećim brojem zaposlenog stanovništva i sa najvećim rastom broja zaposlenih, sa navjećim brojem djece u osnovnim školama. Naglasio je da je ovo općina koja prednjači u razvoju u brojnim oblastima i u kojoj se na pravi način baštini historija, gdje je prije nekoliko godina otvoren park ˝Bosanski stećak i zastava˝ i javno istaknuta zastava iz vremena kralja Tvrtka preko puta zgrade općine. Izgrađen je, nabraja dalje načelnik, i monumentalni spomen-zid za oko dvije hiljade šehida i poginulih boraca, spomenik našim herojima Safetu Zajku i Safetu Hadžiću, najveći i najljepši park u državi, Dom oslobodilaca i uskoro Krila slobode na brdu Žuč…

˝Sve ovo naravno smeta neprijateljima Bosne i Hercegovine, a njihovo glasilo u Sarajevu je ´Dnevni avaz´. P.S. Sada mi je posebno zadovoljstvo da je upravo Stranka za Bosnu i Hercegovinu u političku penziju poslala Savez za bolju budućnost koji više ne postoji u parlamentima, a poslat ćemo u budućnosti i one koji su naslijedili njihovu neprijateljsku i izdajničku politiku˝, zaključio je Efendić.