Šta je to mentalitet Srednje Bosne, šta je karakter koji krasi građane Bosne i Hercegovine iz tog dijela zemlje, otkriva nam načelnik Jajca Edin Hozan. Šta podrazumijeva raznolikost, multikulturalnost, toleranciju iz perspektive Jajca, kakvu zemlju sanjamo? Šta je, uostalom, recept za Bosnu i Hercegovinu? Edin Hozan je Bošnjak i musliman, ali on je i načelnik Hrvata u Jajcu. Smije li se biti isključiv? Šta je u svemu tome politika SDA, a šta je politika HDZ-a?

Šta su poruke ZAVNOBiH-a, a šta je današnje političko stanje na terenu - o nacionalnom i građanskom, kroz prizmu Jajca govori načelnik Edin Hozan.

Kako se čuva bošnjačka tradicija u Jajcu, kako se čuva ona antifašistička, a kako ona srednjovjekovna?

Zašto je hrvatskoj poilitici toliko stalo da „obilježi“ teritorij Jajca? Koliko je sabura trebalo Edinu Hozanu da pretrpi provokacije kojih nije nedostajalo u proteklih 12 godina?

Kako podignuti nivo kulturne i turističke ponude u Jajcu?

Šta se događa na političkoj sceni u Jajcu uoči lokalnih izbora. Kako je čitava općinska organizacija SBB-a prešla u Našu stranku, koja je odnedavno osnovana u Jajcu? Šta Trojka priprema u Jajcu? Šta je, prema Edinu Hozanu, sudbina NiP-a? Zašto političarima iz Naše stranke nije problem HDZ, a problem im je bošnjačka nacionalna politika? Koliko su bošnjakofobi, a koliko islamofobi? Plaše li se u SDA lokalnih izbora? Šta u Jajcu priprema HDZ, saznajte u podcastu „Stava“ kojega vodi glavni urednik Filip Mursel Begović.

Edin Hozan otkriva i šta je problem s odlaskom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, posebno iz mjesta gdje to ne bi bilo očekivano – na primjer iz Novog Travnika? Je li im pomogla nametanje vlasti da spriječe svoju depopulaciju i hoće li promijeniti svoje paradigme kojima sami sebima nanose štete?