"Mi smo u pripreme krenuli na vrijeme i počeli smo razgovore sa svim probosanskim političkim partijama s ciljem da definiramo naš zajednički nastup na lokalnim izborima. Uvijek je SDA predvodnik takvih razgovora i od nas se to očekuje. Okupili smo oko sebe sve probosanske politike osim jedne – novoosnovani NiP. Ta stranka nam je bila žestok protivnik u Jajcu, ništa manje nego u Sarajevu. Bili su direktno usmjereni protiv političkog saveza na čelu sa SDA, a koji je činio SDA, A-SDA, SBiH, a SBB je neformalno bio uz nas. Inače, saradnja sa SBB-om je odlična u Jajcu.

Dakle, jedino se NiP nije želio priključiti. Bili su isključivo motivirani da svrgnu probosanski blok s vlasti u Jajcu, bez obzira na to ko bi mogao preuzeti vlast nakon toga. Nisu imali ambiciju pobijediti, znali su da to ne mogu. Postoje dokazi da je bilo saradnje između HDZ-a i NiP-a i u Jajcu. Jedan od meni ključnih i krunskih dokaza jeste sučeljavanje na lokalnom radiju iz kojeg se vidjelo da se oni ne predstavljaju sa željom da pobjede, već je iskazana jedino želja da SDA izgubi. U nijednom trenutku kandidat NiP-a nije demantirao protivkandidata HDZ-a, naprotiv. To mi je bio jedan od ključnih dokaza kojem sam lično svjedočio.

Postoje i priče da je bilo i logističke podrške od HDZ-a, da je bilo finansijske podrške. Ono što mogu reći, kada govorimo logistici, da je NiP-ova kampanja bila u ravni s kampanjom SDA, ako ne i veća. U svakom slučaju, oni su prošli ispod granice onih bošnjačkih interesa o kojima smo govorili. Ispod granice koja se ne bi smjela prolaziti. Siguran sam da će im to građani Jajca zapamtiti i da će im se to obiti o glavu na narednim izborima. NiP se po istoj matrici ponašao i u Novom Travniku.

Dino Konaković je nakon izbora izjavio da je pozvao na formiranje većine protiv HDZ-a u nekoliko gradova, uključujući Jajce. To nije tačno. Nikada nas niko iz NiP-a nije pozvao da pravimo išta zajedno. Jedino ko je zvao – to smo bili mi prije izbora sa željom da osiguramo pobjedu probosanskog saveza. I to Konakoviću nije bilo dovoljno nego je neki dan ponovo lagao izjavivši da nas je javno pozvao da „napravimo većine u Travniku, Novom Travniku i Jajcu bez HDZ-a“. Mislim da politika koja se zasniva na laži i populizmu nema budućnosti. Zato SDA traje i trajat će. Najveći broj SDA-ovaca se nikada nije služio ovakvim podlostima."

Cijeli intervju pročitajte u štampanom izdanju: