U srijedu je na Federalnom sudu u Bruklinu okružna sutkinja Sjedinjenih Američkih Država Rachel P. Kovner osudila Dženana Čamovića na 30 godina zatvora zbog pljačke i pucanja vatrenim oružjem na nekoliko policajaca NYPD-a tokom pljačke. Čamović je bosanski državljanin koji je ilegalno boravio u Sjedinjenim Američkim Državama. On će biti deportovan nakon odsluženja kazne.  

“Današnja kazna od 30 godina, zajedno s Čamovićevim deportiranjem iz Sjedinjenih Američih Država, garantuje da će zajednica biti zaštićena od njegove mržnje ispunjene ideologije i postupaka”, izjavio je američki tužilac Peace. “Nikada nećemo prestati raditi na zaštiti sigurnosti naših hrabrih policajaca i zajednice od onih koji bi im nanijeli štetu”, objaviljeno je nakon izricanja presude.

Gospodin Peace, tužitelj Sjedinjenih Država za istočni okrug New Yorka, izrazio je zahvalnost Zajedničkoj radnoj grupi za borbu protiv terorizma FBI-a u New Yorku za njihov naporan rad na ovom slučaju i Uredu okružnog tužioca okruga Kings na njihovoj pomoći.

“Oni koji usmjeravaju nasilje podstaknuto mržnjom na bilo koga, uključujući hrabre muškarce i žene iz javnog reda, suočit će se s teškim posljedicama u našem sistemu krivičnog pravosuđa. Zajedno sa našim partnerima u Zajedničkoj operativnoj grupi za terorizam, ostajemo nepokolebljivi u našoj odlučnosti da zaštitimo naš grad i našu naciju od terorista i njihove nasilne ekstremističke ideologije”, izjavio je pomoćnik glavnog direktora FBI-a Michael J. Driscoll.

“Napad na policajce New Yorka jeste napad na naš grad i način života, a današnja presuda Dženanu Čamoviću šalje jasnu poruku da se takvo nasilje nikada neće tolerirati”, rekao je policijski komesar Keechant Sewell.

“Naša porodica NYPD zahvalna je što su naši hrabri policajci preživjeli ovu smišljenu zasjedu. Pohvaljujem naše istražitelje NYPD-a, naše partnere u njujorškoj Zajedničkoj radnoj grupi za terorizam FBI-a i tužioce u Tužilaštvu Sjedinjenih Američkih Država u istočnom okrugu New Yorka, za njihov rad u ovom slučaju. Zajedno nikada nećemo prestati raditi na zaštiti našeg grada.”

Kako je navedeno u sudskim podnescima i tokom postupka izjašnjavanja o krivici i izricanja kazne, uveče 3. juna 2020. godine, usred vanrednog stanja u javnom zdravstvu, dok je u New York bio pod naredbom o noćnom policijskom času, Čamović je napao nekoliko uniformiranih policajaca NYPD-a, koji su bili u blizini raskrsnice Flatbush i Church Avenue u Brooklynu, New York. Oko 23:50 Čamović je skrenuo iza ugla od Flatbush Avenue u Church Avenue i nožem ubo jednog od policajaca u vrat. Nakon što je ubo policajca, Čamović je jurio drugog policajca, nasrnuo na njega i pokušao ga ubosti. Čamović je zatim otrčao nazad do prvog policajca, napao ga, nasilno preuzeo kontrolu nad policajčevim vatrenim oružjem i ispalio više hitaca u drugog policajca i ostale policajce koji su reagirali na mjestu napada. Policajci su na kraju pucali u Čamovića i priveli ga. Nekoliko policajaca zadobilo je povrede tokom Čamovićevog napada i pljačke, među kojima su prvi policajac koji je uboden nožem u vrat, drugi policajac koji je upucan u ruku i zbog toga je ostao bez prsta, a treći policajac je također zadobio prostrjelnu ranu na šaci.

Tokom napada na policajce, Čamović je više puta uzvikivao “Allahu Akber”. Prije napada, Čamović je posjedovao značajnu količinu radikalne propagande.

Tokom postupka odmjeravanja kazne, a kako je navedeno u Čamovićevom sporazumu o izjašnjavanju o krivnji, sudija Kovner je utvrdio da je proširenje terorizma u Smjernicama za odmjeravanje kazne Sjedinjenih Država pojačana kazna za određena krivična ponašanja koja su sračunata da utječu ili utiču na ponašanje vlade putem zastrašivanja ili prisile primjenjivo na njegovo djelo.