Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović boravi u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji povodom obilježavanja 28. septembra - Dana Bošnjaka.

U okviru posjete, Džaferović i delegacija, u pratnji načelnika skopske općine Čair, Visara Ganiua i delegacije Novog Pazara, predvođene gradonačelnikom Nihadom Biševcem, položili su cvijeće na spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Džaferović je naglasio da su Bošnjaci narod koji poštuje države, njihov suverenitet i teritorijalni integritet, bez obzira gdje živjeli, i koji se bori za svoja prava i čuva svoj identitet unutar tih država.

Član Predsjedništva BiH je rekao da bi cijeli civilizirani svijet trebao odati počast žrtvama Srebrenice i osuditi one koji su planirali i izvršili genocid, jedini genocid počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Želim zahvaliti Republici Sjevernoj Makedoniji, čiji je parlament usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, želim se zahvaliti Vladi ove zemlje i Vladi ove općine Čair, ovdje u Skoplju, ljudima koji su dali sredstva i omogućili izgradnju ovog spomenika, koji će nas zauvijek podsjećati na zlo koje se dogodilo našem narodu 1995. godine i koje će zauvijek upozoravati civilizirani svijet da učini sve da se takvo zlo više nikada ne ponovi", rekao je Džaferović.

Načelnik općine Čair Visar Ganiu čestitao je Dan Bošnjaka porukom da albanski narod saosjeća sa bolom bošnjačkog naroda.

"Kroz ovaj spomenik, ne samo jednom godišnje, već svaki dan, svaki put kad prođemo pored ovog simbola, osjetit ćemo bol bošnjačkog naroda. Uz vas ćete imati braću Albance i sve druge narode, bilo gdje i bilo kada. Ljudi koji dijele historiju, dijele i zajedničku budućnost", rekao je Ganiu.

Džaferović se tokom posjete Sjevernoj Makedoniji sastao sa predsjednikom Stevom Pendarovskim, a najavljeni su i sastanci sa predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i premijerom Zoranom Zaevom.

Džaferović će se obratiti na svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Bošnjaka.