Švedski streaming gigant Spotify objavio je da otpušta 17 posto svoje radne snage, što znači da će ostati bez posla oko 1.500 ljudi, sve s ciljem smanjenja troškova. Izvršni direktor Daniel Ek rekao je da je donio tešku odluku jer, kako navodi, rast prihoda Spotifyja “dramatično usporava”.

Spotify zapošljava oko 9.000 ljudi, a Daniel Ek je rekao da je potrebna “značajna akcija za smanjenje troškova” kako bi kompanija ispunila svoje ekonomske ciljeve. Dodao je kako razumije da će rezovi biti “nevjerovatno bolni za naš tim”.

“Shvatam da će ovo utjecati na brojne pojedince koji su dali vrijedan doprinos”, rekao je Ek. “Da budem iskren, mnogi pametni, talentirani i vrijedni ljudi će nas napustiti.”

Spotify je ranije ove godine smanjio broj uposlenika, ali novi planovi nadmašuju prethodne najave.

U svojim najnovijim rezultatima, Spotify je ostvario dobit od 65 miliona eura za tri mjeseca (period od jula do septembra), čemu su pripomogli rast cijena i veći broj pretplatnika.

Ova tehnološka kompanija širi se diljem svijeta dok nastoji doseći milijardu korisnika do 2030. godine. Trenutno ih ima 601 milion, u odnosu na 345 miliona na kraju 2020. godine.

Daniel Ek je rekao da će, s obzirom na nedavne pozitivne rezultate, najavljeno smanjenje radnih mjesta “biti iznenađujuće veliko” za mnoge ljude. Rekao je da je Spotify razmatrao manja smanjenja tokom 2024. i 2025. godine, ali je odlučio da su potrebne drastičnije mjere kako bi se poboljšale finansije.

Otkad je pokrenut, Spotify je potrošio mnogo novca na razvoj poslovanja i osiguravanje ekskluzivnog sadržaja, poput podcasta koje su kreirali Michelle i Barack Obama, kao i vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. Ugovor s Harryjem i Meghan stajao ih je 25 miliona dolara (19,7 miliona funti), a isporučeno je samo 12 epizoda tokom dvije i po godine prije nego što je ugovor okončan u junu.

Komentirajući sadržaj podcasta, Ek je za BBC u septembru rekao: “Istina je da je nešto od toga djelovalo, a nešto nije.”

Kompanija od danas počinje obavještavati pogođene radnike o najnovijim rezovima. Uposlenici će dobiti oko pet mjeseci otpremnine, regres i zdravstveno osiguranje za vrijeme otpremnine.

Spotify će također ponuditi podršku radnicima čiji je migracijski status povezan s njihovim poslom.