Nova džamija u francuskom Strasbourgu biće jedna od najvećih džamija u Europi. Iako je njena gradnja još u toku, monumentalna Eyyup Sultan džamija, koja će moći primiti do 2500 vjernika, postala je jedna od najkontroverznijih tema u Francuskoj.

Džamija, koju grade uz pomoć dviju turskih organizacija, ove je sedmice postala središte političke bitke u procesu izglasavanja Zakona protiv islamističkog separatizma, koji između ostalog želi ograničiti inozemno finansiranje vjerskih građevina.

Tenzija se pojačala nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zbog tog zakona Pariz optužio za islamofobiju.

Strasburška džamija u izgradnji postala je političko oruđe, poslužila je ministru unutarnjih poslova Géraldu Darmaninu, jednom od Macronovih jastrebova, da napadne gradonačelnicu Strasbourga Jeanne Barseghian, čiji je tim odobrio finansiranje gradnje dijela džamije.

Njena zelena stranka EELV pokazala je svoju snagu na posljednjim izborima u Francuskoj 2019. i općinskim izborima prošle godine, gdje je Barseghian pobijedila i na nju se gleda kao na jednog od nasjnažnijih budućih Macronovih rivala na općim izborima.

Politička drama počela je prošlog ponedjeljka, kada je općinsko vijeće Strasbourga dalo preliminarnu saglasnost za bespovratna sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura za radove na džamiji, čiji konačni budžet iznosi 32 miliona.

U sekularnoj Francuskoj, koja strogo razdvaja Crkvu i državu, regija Alsace-Moselle, u kojoj se nalazi Strasbourg, predstavlja iznimku. Kada je donesen zakon iz 1905. godine koji strogo razdvaja Crkvu i državu, ova je regija bila njemačka i nakon pristupanja Francuskoj nastavila je funkcionirati pod režimom konkordata iz 1801. godine, koji ne čini takvu razliku.

Nakon što je čuo općinsku odluku, Darmanin, simbol konzervativnog zaokreta Macronove vlasti, optužio je gradonačelnicu Strasbourga za finansiranje gradnje džamije i tvrdi da je ona odbila potpisati francusku povelju o načelima islama te da brani „politički islam“. Sve ono protiv čega se Macron želi boriti novim propisima.

"Radujem se što će svi otvoriti oči i što će se uskoro izglasati i donijeti zakon o anti-separatizmu", dodao je Darmanin. Macron je u četvrtak podržao svog ministra. Također je ponovio optužbe koje je iznio ovih dana u televizijskom intervjuu u kojem je upozorio na prijetnju "miješanja" Ankare u francusku politiku.

"Ovaj je projekat u rukama fundamentalističkog pokreta bliskog Muslimanskom bratstvu (...), s ciljem uspostavljanja svog uticaja u turskim zajednicama u Francuskoj; nastoji kontrolirati bogomolje koje posjećuju pripadnici ovih zajednica”, rekla je Josiane Chevalier, prefekt regije kojoj pripada Strasbourg a kojoj je Darmanin naložio da na sudu provjeri valjanost općinske podrške gradnji džamije.

Predsjednik CIMG-a, udruženja koje vodi projekat gradnje džamije, Fatih Sarikir, odbacio je sve te optužbe. Kazao je ove sedmice da upravlja "francuskim udruženjem koje je uvijek djelovalo s potpunom transparentnošću (...) i koja se savršeno drži poštivanja Ustava i zakona Republike".

U Francuskoj živi 67 miliona ljudi a broj muslimana procjenjuje se na oko šest miliona.