- Ima "prijatelja" izvana, ali i unutrašnjih političkih partnera koji ne žele da se evropski put dogodi - rekao je Dragan Čović uoči sutrašnje rasprave Evropskog vijeća o mogućem početku pregovora Bosne i Hercegovine za ulazak u EU.

- Na putu smo prema Briselu i ovo je jedna velika satisfakcija za trud posljednjih nekoliko godina - kazao je.

Komentirao je i stav Nizozemske i Danske koje smatraju da BiH nije spremna za tako krupan korak.

- Krupan je korak za nas u BiH, a za evropsku ambiciju nije. Stvoren je ambijent da nas ovaj put podrži svih 27 članica EU-a - naveo je.

Istaknuo je kako treba napraviti dinamičan plan za 2024. godinu te da postoji mehanizam koordinacije koji je davno uspostavljen, a koji neko želi eliminirati.

- Ako riješimo pitanje Izbornog zakona, ako riješimo pitanje još nekih sedam ili osam zakona u pravnom odjelu. Mora zaživjeti pravna država BiH. Ona ne može zaživjeti dok nam neko nameće rješenja, a utjecaj izvana je mnogo jači nego kroz našu zakonodavnu i izvršnu vlast - kazao je.

Čović je očekivao da će se prvo riješiti izmjene Izbornog zakona, a da će onda doći zeleno svjetlo od EU-a.

- Kada s "Trojkom" razgovaram bez svjetla javnosti, apsolutno razumiju da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao država u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravno i legitimno predstavljena. To će prihvatiti tek kada budu dovoljno autonomni da bez poticaja međunarodnih institucija donose svoje odluke. Napravimo sastanak. Sve se dogovori. Stavimo na papir. I onda kada se vratite nazad, neko kaže "ja nisam spreman potpisati". Preslušamo snimak šta smo govorili i pitamo je li to autentično? Dobijemo odgovor "jeste, ali nećemo potpisati". To je taj utjecaj izvana - istakao je.

Kazao je kako uplitanje Christiana Schmidta u evropski put BiH kao i najave samo tehničkih izmjena Izbornog zakona nisu vjetar u leđa nego bura u prsa.

- Kako očekivati od Danske i Nizozemske zeleno svjetlo kad imamo visokog predstavnika koji nameće zakone. To je protektorat. Trebuju nam planovi za 2024. da sami donesemo te zakone - naglasio je.

Dodao je kako bi se time poslala jasna poruka međunarodnim prijateljima Vijeća za provedbu mira da visoki predstavnik treba izmjestiti svoje aktivnosti iz Bosne i Hercegovine.

Rekao je kako Schmidt na sastancima zna histerizirati gdje udara i šakom od sto te mu je, kako je kazao, jednom sa strane rekao - "gospodine Schmidt jeste li Vi svjesni gdje ste došli, šta Vam znači udarati šakom od sto pred 20 ljudi?".

Kazao je kako su ga 2000. godine kada je bio ministar finansija i zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH na sastanak pozvali američki ambasador Thomas Miller, francuski ambasador i visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i rekli mu da napusti HDZ.

- "Dragane, trebaš napustiti HDZ i reci šta želiš raditi. Dragane, ne napustiš li HDZ danas, smatraj se da si na drugoj strani i s nama se više nikad nećeš sastati niti o bilo čemu razgovarati"... Zatražio sam da razmislim nekoliko dana, ali nisu dopustili. Rekao sam im: "Žao mi je, ne možemo na taj način razgovarati" - prisjetio se Čović i dodao kako su bili dosljedni jer nikad više s njima nije razgovarao.

Godine 2014. kao hrvatski član Predsjedništva susreo se s ambasadorom Millerom koji ga je tada zagrlio i pitao ga - sjećaš li me se.

- To vam je međunarodna politika u Bosni i Hercegovini - poručio je Čović za RTV Herceg-Bosne.

(FAKTOR)