Mike Pence, bivši potpredsjednik SAD-a koji je bio prvi suradnik Donalda Trumpa, rekao je u petak da neće podržati Trumpa za predsjednika. Pence je tu svoju odluku obrazložio tvrdnjom da sadašnji republikanski predsjednički kandidat “slijedi i artikulira program koji je u suprotnosti s konzervativnim planom kojim smo vladali tokom naše četiri godine”.

Ova izjava još je više produbila podjelu između njih dvojice, a koja je nastala nakon što se Pence nije složio s Trumpom da treba opstruirati potvrđivanje rezultata izbora 2020. To također naglašava podjelu unutar Republikanske stranke u trenucima kada Trump zaokružuje svoju kandidaturu.

Pence se također kandidirao za nominaciju za ovogodišnje kandiidature, ali je još u oktobru 2023. odustao od utrke. Prošle sedmice Trump je osvojio dovoljno glasova unutar svoje stranke da postane kandidat za predsjednika.

Iz Trumpovog izbornog štaba nisu komentirali ovu Penceovu izjavu.

Mike Pence, koji je u prvom mandatu bio Trumpov potpredsjednik, rekao je tokom intervjua za Fox News u petak poslijepodne da je ponosan na ono što su uradili u periodu od 2016. do 2020. godine. Ali je naglasio da su se razlike pojavile nakon Trumpovih postupaka koji su doveli do pobune na Kapitolu 6. januara 2021. godine.

"Dok sam gledao kako se njegova kandidatura odvija, vidio sam da više nije posvećen našem planu da se suočimo s nacionalnim dugom", rekao je Pence. “Trump više nije privržen svetosti ljudskog života, a prošle sedmice se vidio njegov preokret u pogledu jačanja Kine i podrške naporima naše administracije da prisili na prodaju ByteDance TikTok aplikacije.”

Pence je pri tome mislio i na Trumpov stav o socijalnom i zdravstvenom osiguranju i njegovom odbijanju da zauzme jasan stav o ograničenjima pobačaja. Trump je kao predsjednik krenuo u implementaciju zabrane TikToka, ali je nedavno promijenio svoje stajalište po ovom pitanju.

"U svakom od ovih slučajeva, Donald Trump slijedi i artikulira agendu koja je u suprotnosti s konzervativnom agendom kojom smo vladali tokom naše četiri godine", rekao je Pence. “I zato ne mogu mirne savjesti podržati Donalda Trumpa u ovoj kampanji.”

Upitan da li će glasati za predsjednika Bidena u novembru, Pence je rekao da to nikada neće učiniti. Također je isključio mogućnost da se kandidira kao nezavisni kandidata, rekavši: "Ja sam republikanac."

Bivša guvernerka Južne Caroline Nikki Haley, koja je najduže ostala u utrci protiv Trumpa na predizborima, također nije podržala Trumpa, iako nije isključila da to ipak učini.

(The Wall Street Journal)