Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku SAD-a Josephu Bidenu, porodici, kolegama i prijateljima povodom smrti Madeleine Albright, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Mnogo me rastužila vijest o smrti Madeleine Albright, bivše državne sekretarke SAD-a. Iskreno saosjećam s vama, građanima SAD-a, porodicom, prijateljima i kolegama Albright Stonebridge Group, kompanije koju je osnovala prije nekoliko godina", naveo je Komšić u poruci te dodao:

"Madeleine Albright će ostati zapamćena kao vrsna diplomatkinja, te velika prijateljica BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Albright ćemo posebno pamtiti po doprinosu miru i stabilnosti u BiH tokom i nakon agresije 1990-ih godina, kao i po njenom utjecajnom kreiranju vanjske politike Zapada u svijetu. Njenom smrću naša zemlja je ostala bez velikog prijatelja. Molim vas, primite izraze mog dubokog poštovanja."

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je također da je duboko potresena gubitkom velike prijateljice Kosova Madeleine Albright, bivše američke državne sekretarke.

Osmani je na Facebooku napisala da je Albright dala nadu Kosovarima, kada je nisu imali, te da je ona postala glas i ruke Kosovara kada nisu imali ni glasa, ni ruke.

"Prepoznala je bol našeg naroda jer je i sama doživjela progon u djetinjstvu, pa je ostala odlučna protiv Slobodana Miloševića do zaustavljanja genocida na Kosovu. Uvijek je podržavala Kosovo do posljednjeg daha, zato će je narod Kosova zauvijek pamtiti", napisala je Osmani.

Kosovska predsjednica je istakla da je Albright model nepobjedive heroine, hrabre i odlučne da usađuje demokratske vrijednosti u svaku zemlju, te da će "zauvijek ostati model koji ćemo i mi koji smo imali sreću da je poznajemo, kao i mnoge generacije poslije nas, slijediti".

Premijer Kosova Albin Kurti je saopćio da je tužan zbog vijesti o smrti Madeleine Albright "izuzetne žene s beskompromisnim moralom, prijatelja Kosova do kraja i partnera sa svima koji su težili miru, slobodi i demokratiji".

"Nedostajat ćete nam, gospođo sekretarko", napisao je Kurti na Twitteru.

Madeleine Albright jučer je preminula u 84. godini. Bila je prva žena državna sekretarka SAD-a u periodu od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.