Pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde genocidom nad Bošnjacima okarakterisano je samo ono što se dešavalo u Srebrenici tokom jula 1995. godine, što ne eliminira mogućnost naučnih kvalifikacija i istraživanja kojima je moguće dokazati genocid na širem prostoru Bosne i Hercegovine.

Direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija istaknuo je da naučni skup i izložba nastaju u borbi za istinu, suprostavljanju lažima.

-Rekao bih da je to suprostavljanje određenim ciljevima, prvenstveno cilju SANU Memoranduma, SANU 2 koji u svom prvom strateškom cilju kaže da je važno umanjiti zločine koje je počinila Republika Srbija -kazao je Ćuprija.

U vezi s navednim Arhiv Federacije je pokrenuo naučni projekat: naučni skup i izložbu "Dokumentovan, a nepresuđen genocid".

- Zamišljeno je da se pored naučnog skupa prezentiraju  javnosti  po prvi put dokumenti koji jasno dokazuju da je genocid počinjen ne samo u Srebrenici, nego širom Bosne i Hercegovine i da je bio planiran i sistematičan. Naravno planiran od strane Srbije - kazao je direktor Arhiva Federacije.

Arhiv Federacije je angažirao tri mlada ali iskusna naučnika istraživača, koji više od 10 godina rade na istraživanju istine iz perioda 1992 -1995 godine.

Radi se o  naučnom saradniku Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muameru Džananoviću, naučnom saradniku Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Jasminu Mediću i naučnom saradniku Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Hikmetu Karčiću.

Muamer Džananović  kazao je da je činjenica da se ulažu velika sredstva da se genocid nad Bošnjacima institucionalno negira.

- Jako je važno da se takvim kvazinaučnim projektima, pokušajima relativizacije agresije, negiranja genocida suprostavimo naukom, naučnim istraživanjima - kazao je Džananović.

On je podvukao da je  tokom višegodišnjeg  naučnog rada  prikupljeno više od hiljade primarnih izvora. A za  potrebe ove izložbe predstavljeno je nešto više od stotinu dokumenata.

Također je istaknuo da nije bio cilj da se izložbom utvrde sve činjenice i okolnosti na nekom mikro prostoru, nego da se prezentira kako je zločin genocida nad Bošnjacima počinjen na širem prostoru i dugo pripreman.

Hikmet Karčić kazao je da je uz zadnju fazu genocida, a to je negiranje genocida prisutna još jedna nova faza  koja je, smatra, specifična za Bosnu i Hercegovinu a to je trijumfalizam, slavljenje, glorifikacija zločina.

- Iz tog razloga smo htjeli da zborimo protiv te dvije pojave  kroz ovu izložbu gdje  smo prikazali dokumente s one strane. Ovo je dokumentacija koja pripada političkim, vojnim, policijskim službama Republike Srpske i Republike Srbije. Ovo su dokumenti gdje zločinci sami priznaju  ono što je urađeno i ono što je planirano - kazao je Karčić.

On je istaknuo da se na izložbi nalazi dokument koji se po prvi put prikazuje i u javnosti a koji prikazuje  demografske projekcije Bošnjaka/ Muslimana 1991 do 2021. godine

- Znači angažovali su eksperte koji su trebali da procijene koliko će Muslimana/Bošnjaka biti u Bosni i Hercegovini do negdje 2022. godine. Iz toga vidimo da je demografija bila jedan od bitnih razloga zbog čega su se dogodili logori, zločini, genocid -kazao je Karčić.

U srijedu, 13. oktobra  u Domu mladih Skenderija bit će upriličena akademija na kojoj će Arhiv Federacije dodjeliti priznanja za doprinos u afirmaciji arhivističke djelatnosti.

Ovom prilikom će biti dodijeljena priznanja: Plaketa „Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić”, Plaketa „Povelja Kulina bana” te zahvalnice.

Ovogodišnji laureati su - Florence Hartmann, Amor Mašović, Avdo Huseinović i Emir Suljagić.

Također, priznanja će biti dodjeljena i nacionalnim društvima -  Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”, Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak”, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” i Jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija.