Nestlé, najveća svjetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mlijeko i žitarice za dojenčad koji se prodaju u siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izvještaju.

Kampanji iz Public Eye, švicarske istraživačke organizacije, poslali su uzorke proizvoda švicarske multinacionalne hrane za bebe prodate u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijski laboratorij na testiranje.

Rezultati ispitivanja proizvoda otkrili su dodani šećer u obliku saharoze ili meda u uzorcima Nido, pratećeg brenda mliječne formule namijenjene za dojenčad od godinu dana i više, i Cerelac, žitarica namijenjenih djeci uzrasta između šest mjeseci i dvije godine.

Na Nestléovim glavnim evropskim tržištima nema dodanog šećera u formulama za malu djecu. Dok neke žitarice namijenjene starijoj djeci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namijenjenim bebama između šest mjeseci i jedne godine.

Laurent Gaberell, stručnjak za poljoprivredu i ishranu Public Eye, rekao je: "Nestlé mora stati na kraj ovim opasnim dvostrukim standardima i prestati sa dodavanjem šećera u sve proizvode za djecu mlađu od tri godine, u svakom dijelu svijeta."

Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. U Africi je broj gojazne djece mlađe od pet godina porastao za skoro 23% od 2000. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Globalno, više od milijardu ljudi živi s gojaznošću.

Potrošačima u bilo kojoj zemlji nije uvijek lahko odrediti da li proizvod sadrži dodani šećer i koliko ga ima samo na osnovu nutritivnih podataka otisnutih na ambalaži. Oznake često uključuju šećere koji se prirodno pojavljuju u mlijeku i voću pod istim naslovom kao i svi dodani šećeri.

Smjernice SZO za evropsku regiju kažu da u hrani za djecu mlađu od tri godine ne smije biti dodanog šećera ili zaslađivača. Iako nikakve smjernice nisu posebno izrađene za druge regije, istraživači kažu da je evropski dokument i dalje jednako relevantan za druge dijelove svijeta.

Dr. Nigel Rollins, medicinski službenik u SZO, rekao je da nalazi predstavljaju "dvostruki standard […] koji se ne može opravdati".

Žitarice s okusom keksa za bebe od šest mjeseci sadržavale su 6 g dodanog šećera za svaku porciju u Senegalu i Južnoj Africi, otkrili su istraživači. Isti proizvod koji se prodaje u Švicarskoj nema dodanog šećera.

Testovi Cerelac proizvoda koji se prodaju u Indiji pokazali su, u prosjeku, više od 2,7 g dodanog šećera po svakoj porciji.

U Brazilu, gdje je Cerelac poznat kao Mucilon, otkriveno je da dva od osam proizvoda nemaju dodatog šećera, ali ostalih šest sadrži skoro 4 g za svaku porciju. U Nigeriji je jedan testirani proizvod imao do 6,8 g.

Iz Nestléa su kazali: “Vjerujemo u nutritivnu kvalitetu naših proizvoda za rano djetinjstvo i dajemo prednost korištenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju djece.”

Također su dodali da je Nestlé u okviru „visoko regulisane“ kategorije hrane za bebe, uvek poštovao „lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahtjeve za označavanje i pragove sadržaja ugljikohidrata koji obuhvataju šećere“ i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda.