Nema sumnje da neke poznate ličnosti imaju ogroman utjecaj na javno mnijenje i mogu imati koristi od toga na mnogo načina. Jedan od tih načina uključuje sponzorirane objave na društvenim mrežama poput Instagrama, gdje mnogi imaju milione pratilaca.

Prema analizi koju je proveo Hopper HQ, portal specijaliziran za društvene mreže, Cristiano Ronaldo taj je koji trenutno zarađuje najviše po sponzoriranoj objavi na Instagramu, s prosječnih 2,4 miliona dolara (4,6 miliona maraka) po objavi. Ali portugalski fudbaler, koji ima 470 miliona pratilaca na platformi u vlasništvu Mete, daleko je od toga da je jedini koji zaradi milione zahvaljujući sponzorstvima proizvoda ili brendova na društvenoj mreži.

Kao što pokazuje infografika, mnoge poznate ličnosti mogu zaraditi više od milion dolara kada prodaju svoj utjecaj. Poslovna žena i rijaliti poznata ličnost Kylie Jenner, druga je najplaćenija slavna ličnost na Instagramu, jer za ovu vrstu publikacije u prosjeku zarađuje 1,84 miliona dolara (3,5 miliona maraka). Slijedi je još jedan fudbaler, Argentinac Lionel Messi, čije postove u prosjeku vrijede 1,78 miliona američkih dolara (3,4 miliona maraka).

Među onima koji zarađuju više od milion dolara nalazi se ukupno šesnaest osoba, tu su i Dwayne Johnson, Kim Kardashian, Justin Biber, Jennifer Lopez.

Od poznatih ličnosti porijeklom iz Bosne i Hercegovine na listi stotinu najplaćenijih na Instagramu na 35. mjestu je Zlatan Ibrahimović sa zaradom od 290.000 dolara (553.000 maraka).

(Izvor: Statista)