Vrijeme u kojem živimo uveliko podsjeća na stanje ummeta uoči najezde Monogola na Bagdad 1258. godine. Koliko su vladari tada bili zaokupljeni svojim uskim interesima svjedoče brojne podjele i sukobi. Koliko se ulema tada bavila nebitnim pitanjima svjedoči mesela o staklenim mestvama.

Možda ste bili na uvjerenju da se radi o kasnijim preuveličavanjima historičara. Ako želite se upoznati sa pravim stanjem muslimana u 13. stoljeću čitajte knjigu "Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem". Ova knjiga će vam pomoći da povučete paralele između historijske dekadence i današnjice muslimana.

Nade da će muslimani 21. stoljeća prevazići takve koncepte su i dalje iluzije, jer podjele, rasprave, trvljenja, sukobi su i dalje stvarnost muslimana.

Kako je odmicao historijski 7. oktobar kada je cionistički entitet doživio najveći poraz u proteklih 50 godina, a možda i od svog osnivanja tako su slabile nade da se ummet ujedini oko palestinske borbe. Očito još nije vrijeme da se ostvare pojedini veliki predznaci Sudnjeg dana jer je njihov preduslov da muslimani primjene ajet:

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe!” (Er-Ra'd, 11.).

U međuvremenu, bogate arapske države se takmiče u tome ko će privući skuplje nogometaše, ko će organizovati veći koncert dok broj ubijenih u Gazi prelazi 30 000. 

Vijest koju prenosi Middle East Monitor da je Saudijska Arabija postala prva zemlja na svijetu koja je izgradila džamiju koristeći tehnologiju 3D štampanja odaje dojam da se Džeda i Gaza nalaze na različitim planetima i da njihovi stanovnici ne pripadaju istoj vjeri.

Iako je udaljenost između ova dva grada samo 1 202 kilometra metalni sklopovi i duhovni kapaciteti njihovih stanovnika su ne uporedivi.

U vijesti se čak naglašava da je Saudija nadmašila svog tradicionalnog konkurenta u tamičenju u izradi 3D džamije.

"Ovo postignuće prevazilazi ambicije Dubaija u UAE, koji je imao vlastite planove za izgradnju prve 3D štampane džamije na svijetu do početka 2025. Otvaranje jedinstvene znamenitosti dolazi neposredno uoči svetog mjeseca Ramazana. Džamija Abdulaziz Abdullah Sharbatly, koja se nalazi u predgrađu Al-Jawhara u Džedi, nazvana je po preminulom biznismenu u znak počasti njegove supruge, saudijske poslovne žene Wajnat Abdulwahed čija je kompanija Fursan Real Estate koristila 3D štampače kineskog proizvođača Guanli", čime se dokazuje da savremena arapska društva i dalje nemaju kapacitet za vlastitu proizvodnju.

Arab News je u petak zabilježio da su munare dizajnirane tako da džamija postane prepoznatljiva znamenitost u susjedstvu, dodajući da je dizajn otvorene vanjske površine inspirisan hidžrom Ismaila pored Kabe u Meki, koja služi kao proširenje za vjernike tokom džuma namaza, teravih namaza u ramazanu i bajrama.