Na centralnom misnom slavlju pred hiljadama vjernika, mahom sugrađana ratnog zločinca Daria Kordića, pred crkvom svetog Ante, u utorak je centralno misno slavlje držao fra Mario Katušić, gvardijan fojničkog samostana, koji se tokom propovijedi jasno osvrnuo na snimak koji je nekoliko dana prije blagdana svetog Ante dospjela u hrvatske i bosanskohercegovačke medije.

- Strašno je da drugome nanosimo zlo, a da se uopće ne kajemo. Strašno je kad govorimo javno da bismo sve do sada ponovili, svo zlo koje smo učinili.

To su bile riječi iz propovijedi fra Marija Katušića za blagdan svetog Ante u Busovači, prenosi Lupiga.com.

- Pitao me je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila - ushićeno govori Kordić uz glasan smijeh nakon čega društvo oduševljeno plješče ratnom komandantu HVO-a i potpredsjedniku takozvane Hrvatske republike Herceg Bosne te bivšem predsjedniku HDZ-a u BiH.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu Kordića je osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini tokom 1993. i 1994. godine, uključujući i pokolj u selu Ahmići, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila, među kojima i 32 žene i 11 djece.

Pušten je na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne, a posljednjih godina može ga se susresti na manifestacijama poput Hoda za život ili kao gosta predavača studentima u organizaciji zagrebačkog Studentskog pastorala čiji je kapelan kontroverzni don Damir Stojić.

Upravo na tu epizodu iz snimka se nedvojbeno osvrnuo fra Mario Katušić u svojoj propovijedi za blagdan svetog Ante u Busovači gdje je Kordić odrastao i živio veći dio života do odlaska u Hag.

- Najgore je što se sve negativnosti, laži, progonstva neistomišljenika čine mirne savjesti. Strašna je činjenica da drugome nanosimo zlo, a da se uopće ne kajemo. Strašna je činjenica kada govorimo javno da bismo sve do sada ponovili, svo zlo koje smo učinili, opet bi ga uradili. Ne govore to neki drugi, ne govore s onog drugog svijeta, iz drugog naroda, nego mi vjernici. Mi koji se svaki dan Bogu molimo, mi koji smo stalno u crkvi, znamo se vraćati na svoja zla, na svoje neistine, svoje laži - poentirao je gvardijan samostana u Fojnici čiji muzej čuva jednu od najvrjednijih kulturno-povijesnih zbirki u Bosni i Hercegovini.