Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država odobrio je 3. novembra 2023. godine paket vojne pomoći od skoro 14,5 milijardi dolara za Izrael. To je američki odgovor na takozvani rat Izraela protiv Hamasa, odnosno vojna podrška genocidu koji se pred očima svijeta, u direktnom prijenosu, odvija nad Palestincima Gaze.

Sjedinjene Američke Države Izraelu redovno šalju vojnu pomoć, a ove godine ona iznosi približno 3,8 milijardi dolara. Za dodatnu pomoć, koju je predložilo novo republikansko vodstvo Predstavničkog doma, glasalo je 226 zastupnika, među njima 12 demokrata. Protiv je glasalo 196 demokrata.

Prođe li zakon na Senatu, što je malo vjerovatno, američki predsjednik Joe Biden najavio je da će staviti veto.

Ali razlog zašto se demokrate protive ovom prijedlogu ne leži u neslaganju s republikancima u davanju vojne pomoći Izraelu, već o načinu izdvajanja sredstava za ovu namjenu.

Bidenov prijedlog vojne pomoći Izraelu dio je velikog izdvajanja od 105 milijardi dolara, od čega 14 milijardi ide Izraelu a čak 61 milijarda Ukrajini. Pomoć Ukrajini postaje sve manje popularna među republikancima koji su to iskazali i glasanjem u Predstavničkom domu o izdvojenoj pomoći Izraelu.

Za to vrijeme, Arapi proslavljaju Noć vještica i pomažu u obaranju dalekometnih raketa koje iz Jemena lete prema Izraelu.