Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou ("Trojka", HDZ i SNSD) održale su danas sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi pokušale postići dogovor o zakonima neophodnim za dobijanje datuma za počinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, poslije sastanka je rekao da su dogovrili četiri zakona, s tim da je zakon o sprečavanju pranja novca usaglašen, ali će čekati usaglašavanje još tri.

- Danas smo dogovorili tri radne grupe, da do kraja iduće sedmice, da idu član po član i pokušaju usaglasiti tekstove zakona o sprečavanju sukoba interesa, zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH. Nismo govorili o konkretnim rješenjima - dodao je.

Dragan Čović, lider HDZ-a, rekao je da su vrijeme potrošili i da izanaliziraju zaključke sastanka u Laktašima i da mu je drago da su to uradili "da utvrdimo šta smo dogovarali, razgovarali". Smatra da je sedam dana, odnosno najkasnije do kraja iduće sedmice realan termin za usaglašavanje ova tri zakona.

- Ako to uspijemo, bit će opet sastanak u Mostaru, Vijeće ministara i Parlament BiH kroz hitnu sjednicu to mogu usvajati - kazao je Čović.

Odgovorio je da kod izmjena Izbornog zakona insistiraju da bude riješeno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

- Model koji smo ponudili "Trojci" u Mostaru, po meni i po njima je bio korektan. A sveobuhvatna izmjena zakona će biti kada se izmijeni Ustav - dodao je.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kazao je da je njegova grupacija za evropski put, ali ako Christian Schmidt, visoki predstavnik u BIH, išta učini onda ništa ne važi i nema evropskog puta.

Poručio je i da ako Evropska unija ne bude dala datum za otvaranje pregovora o članstvu BiH, onda se EU "igra s nama".