Širi okvir za oslobađanje talaca i potencijalni prekid vatre u ratu između Hamasa i Izraela dogovoren je među pregovaračima u Parizu ovog vikenda, rekao je zvaničnik upoznat sa razgovorima, javlja CNN.

Iako postoji osnovni okvir za koji pregovarači smatraju da mogu krenuti naprijed, "detalje će biti veoma teško" razraditi, rekao je zvaničnik. Mada su se pregovarači dogovorili o širokim potezima, ured izraelskog premijera u ponedjeljak je naznačio da postoji zabrinutost zbog “uslova koji nisu prihvatljivi”.

Egipatska obavještajna služba danas je dostavila okvir Hamasu u Rafahu, rekao je zvaničnik.

Okvir bi zahtijevao da se prva faza oslobađanja civilnih talaca odvija u pauzi od šest sedmica s tri palestinska zatvorenika koje Izrael drži za svakog civilnog taoca vraćenog iz Gaze. Očekuje se da će taj omjer porasti za vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i moguća je duža pauza nakon šest sedmica za kasnije faze.

"Osjećam optimizam" nakon Pariza, rekao je zvaničnik, upozoravajući da bi još moglo proći neko vrijeme dok se detalji ne razjasne.

Okvir je spajanje različitih prijedloga Izraela, Hamasa, Katara i Egipta, zajedno s dodatnim idejama iz Sjedinjenih Država. Prijedlozi su se razlikovali po dužini pauze i omjerima zamjene zarobljenika i talaca.