Haški tribunal je utvrdio da su sve ispaljene granate, a s tim u vezi i zločini, od 1992-1995 na grad Sarajevo bile dio udruženog zločinačkog plana i zločin protiv čovječnosti.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

U presudi Galiću iz novembra 2006. godine navedeno je: "Taj incident predstavlja primjer granatiranja gdje su civili namjerno ciljani."

I pored haške presude, i Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnog zločina, predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja sa dosadašnjom praksom negiranja zločina koji je 5. februara 1994. godine počinila VRS. Iz Tužilaštva BiH, podsjećanja radi, poručivali su kako će pratiti izjave u javnosti te shodno tome reagirati. Dodikova današnja je upravo negiranje ratnog zločina. Sada se čeka reakcija Tužilaštva koje vodi Milenko Kajganić.

I danas se oglasio na svom Twitter profilu.

- Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske. To je istina koju niko ne može negirati. Christian Schmidt je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Vijeća sigurnosti UN - napisao je Dodik, piše Faktor.