Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako neće ustuknuti pred najavama sankcija i nastavit će s politikom koja će osigurati maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS). 

"Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim", kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije.

Potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu željeli doći na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriju RS-a.

Tvrdi kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u "interesu muslimana" i očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS, ali da oko toga neće biti saglasnosti na nivou Evropske komisije.

"Ako EU ili Europska komisija donese odluku o sankcijama RS-u ili o njezinom iskljuljučenju iz programa (pomoći) neka zapišu da je to datum samostalne RS", istaknuo je Dodik.

Ponovio je kako će u slučaju vojne interevencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane. U odgovoru na novinarsko pitanje kazao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

Dodik je najavio da će se uskoro održati sjednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući saglasnost tog entiteta za uspostavu Oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela te će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici.

RS će svojim resursima i na "fini način" ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudija kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik.

Kazao je kako će se to uraditi na način na koji je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Dodikovo ponašanje i najave odmah su oštro kritizirali njegovi politički oponenti u RS-u.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara haos samo kako bi ostao na vlasti.

"Ovo je posljednji kritični trenutak u kojemu vlast pokušava spasiti samu sebe", kazao je Šarović novinarima najavivši kako će se opozicija usprotivi "avanturistima" okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta.

Tokom dana zasjedao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i kasnije priopćio kako to tijelo koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma insistira na punom funkcioniranju svih tijela vlasti u zemlji, uključujući oružane snage.

Ambasadori država-članica PIC-a pozvali su političke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prestanu prijetiti otcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Ruska ambasada objavila je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom.

Na Twitteru je reagirala i američka ambasada rekavši kako SAD "nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH" kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i provedbi provedbi Daytonskog sporazuma.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu se sastao a novim ministrom vanjskih polosva Austrije Michaelom Linhartom koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao upravo BiH.

Nakon tog sastanka priopćeno je kako su i Schmidt i Linhart razgovarali upravo o sadašnjoj krizi u BiH te su istaknuli kako je nužno očuvati stabilnosti te zemlje i spriječiti sve pokušaje podjela. Austrijski šef diplomatije potvrdio je kako visoki predstavnik ima snažnu potporu Beča i da na to može računati i ubuduće.

"Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju BiH i njenog puta ka članstvu u EU", kazao je Linhart.

Austrijski general Alexander Platzer trenutno je zapovjednik vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) a on se danas takođe odvojeno sastao s Dodikom. Kako je nakon toga priopćeno, general Platzer Dodiku je prenio da će vojnici iz država EU nastaviti provoditi svoju zadaću s ciljem očuvanja mira u zemlji.

"Uloga pripadnika EUFOR-a je veoma značajna za očuvanje mira i stabilnosti i imam veoma pozitivno mišljenje o vašoj misiji u BiH", kazao je Dodik kako ga citiraju u priopćenju iz njegova ureda. On je pak ranije prijetio kako će uz pomoć Rusije u Vijeću sigurnosti UN nastojati ishoditi okončanje mandata EUFOR-a tvrdeći kako BiH ne prijete oružani sukobi pa onda nema potrebe za inozemnim vojnim snagama u zemlji.