Milorad Dodik, čelnik Saveza nezavisznih socijademokrata, nakon sastanka u Konjicu sa predstavnicima "Trojke" i Hrvatske demokratske zajednice još jednom je ponovio svoje poznate političke stavove, a i ovaj put je prešao granice pristojnog ponašanja, svađajući se s novinarima i vrijeđajući ambasadore pojedinih zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini.

- Bio je ovo važan sastanak partnera na državnom nivou. Razumijem partnere iz bošnjačkog naroda, ali odluka u NSRS-u o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nije donesena protiv njih. Sastanak je počeo verbalnim sukobom između Zukana Heleza i mene. Na kraju se Helez izvinio, i ja sam se izvinio.

Imamo različite poglede. Dogovorili smo se da dogovaramo. Moramo očistiti BiH od stranih utjecaja i od američkog ambasadora. S...nje stranci dođu ovdje, budu nekoliko godina i onda pišu o nama. BiH nema snage da primijeni nijedan zakon, a RS može primijeniti svaki - kazao je Dodik.

Naglasio je da se ne boji eventualnih sankcija.

- Ko će mene smijeniti? Mene može smijeniti samo moj narod - rekao je Dodik i onda polemisao s novinarima zbog prizemnog vrijeđanja stranih ambasadora.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović još jednom se svrstao na Dodikovu stranu.

- Zalažem se za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Moramo prepoznati sve što nas danas opterećuje, sastanak je bio više nego koristan. Što se mene tiče, ostvareno je ono zbog čega sam došao. Bez razgovora nema rješenja, naše partnerstvo nije još dovoljno jako da može odgovoriti na sve izazove - kazao je Čović.

Na upit novinara šta misli o odluci NSRS-a o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH, Čović je izbjegao dati konkretan i jasan odgovor. I on je imao savjet za novinare.

- Poštujem Ustav BiH. Pročitajte te dokumente - izjavio je Čović.