Večeras se iz turskog grada Kahramanmaraša vratio desetočlani spasilački tim Odjela za javnu bezbjednost, Odsjek civilne zaštite Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Članovi porodice, prijatelji, kao i građani Brčkog dočekali su svoje heroje koje su pozdravili aplauzom.

˝Bili smo raspoređeni u grad Kahranmaraš, jedan od gradova najviše pogođenih zemljotresom. Mi smo mala ekipa pa smo se tamo pridružili spasilačkim ekipama IHH, s kojima smo vršili potrage za preživjelima. Međutim, kako smo radili na potpuno srušenim objektima i nismo našli nikog živog, potraga se pretvorila u izvlačenje smrtno stradalih iz ruševina. Utisak za cijeli život na nas su ostavili trenuci kada smo pronalazili mrtve kompletne porodice. Posljedice razaranja bile su katastrofalne. Dan uoči polaska dio tima je stupio u kontakt sa državljankom Bosne i Hercegovine i posjetio ju je, jer joj je bila potrebna medicinska pomoć, a dali smo joj hranu, vodu i lijekove. Pregledani su još neki mještani kojima su kuće srušene i koji su sada u šatorima. Ponavljam, da smo pronašli nekog živog, to bi upotpunilo našu misiju˝, izjavio je za RTV HIT Slaviša Lazendić, vođa tima.

Druga članica tima, Emina Hasikić izjavila je saučešće porodicama smrtno stradalih i ostalim građanima Republike Turkiye, prepričavajući potresne scene koje su spasioci viđali tokom svog desetodnevnog angažmana.

˝Bili smo smješteni u jednoj džamiji, a prekoputa nje se zgrada potpuno srušila, ploča na ploču i niko nije imao šanse da preživi. To se ne može opisati. Nemam riječi. I dalje pronalaze neke žive ljude, ali teško je. Znate, kada se okrenete oko sebe, a Kahramanmaraš je veliki grad u ravnici, sve je srušeno. Katastrofa˝, kazala je.

Spasilački tim osim Lazendića i Hasikić, činili su još i Hajrudin Đonlić, Ramo Rendić, Samir Zlatić, Dino Lejla Osmanbašić, Milisav Stanišić, Haris Polić, Nedeljko Gavrić, Fekri Abdil i Emina Haskić. U spasilačkom timu bili su pridodati i Edo Nuhić i Vedad Sofović iz Crveni krst / križ Brčko distrikta BiH.