Online trgovina knjiga iz Leicestera donirala je 1.000 bibliotečkih jedinica kultnoj knjižari Samira Mansoura u Gazi, koja je u potpunosti uništena u nedavnom napadu koji su izvele izraelske snage u ovom dijelu zemlje.

Vlasnik online shopa Books2Door iz Leicestera Abdul Thadha čuo je kako je srušena dvoetažna knjižara Samira Mansoura, pri čemu je uništen kompletan knjižni fond. Thadha je na internetu vidio da je u toku kampanja za pomoć ovoj knjižari te je odlučio biti dijelom ove humane misije.

Prema riječima organizatora, u humanitarnoj akciji prikupljeno je više od 200.000 američkih dolara (oko 320.000 KM) za obnovu ovog mjesta sastajanja zaljubljenika u pisanu riječ te su primili na desetine hiljada knjiga koje će proslijediti vrijednom Brki.

Knjižara Samira Mansoura imala je raznoliku literaturu, uključujući i odjeljak na engleskom jeziku. Ona je samo jedna u nizu zgrada uništenih ili oštećenih u nedavnom porastu nasilja između Hamasa i vojnih snaga Izraela. Procjenjuje se da je uništeno oko 100.000 knjiga.

"Kada sam vidio šta se dogodilo s knjižarom u Gazi, srce mi se steglo. Samir Mansour ovaj posao ima 21 godinu, to je bilo mjesto iz kojeg su djeca u Gazi dobijala knjige iz engleske književnosti. Pošto imam posao i fond knjiga za djecu, shvatio sam da mogu pomoći", rekao je Thadha.

Među knjigama koje je donirala njegova kompanija su i klasici poput priča o Sherlocku Holmesu i avantura spisateljice Enid Blyton, zajedno s novijim djelima dječije književnosti poput onih britanskog autora Davida Walliamsa, piše BBC.

Advokat Mahvish Rukhsana, jedan od organizatora skupljanja knjiga za obnovu knjižare, izjavio je: "Željeli smo vratiti stanovnicima Gaze pristup knjigama i pomoći Samiru da stane na noge kako bi nastavio služiti zajednici. Međunarodne organizacije brzo popravljaju bolnice, puteve i infrastrukturu, ali manja mjesta poput biblioteka često se zanemaruju."