“Ništa ne radi, jarane, ovo je katastrofa, ovo je dno dna”, rekao nam je medicinski tehničar Opće bolnice “Abdulah Nakaš” nakon što je objavljeno da su od prošle sedmice, zbog kvara na sistemu za zrak kojim se snabdijevaju sve mašine, pa i respiratori, u toj bolnici obustavljene sve operacije te da se pacijenti šalju na KCUS.

“Možemo li vas potpisati imenom i prezimenom”, upitali smo.

“Jes‘ normalan, ša ti je, ba, da me Ipe i NiP-ovci stave na pokvareni rendgen, da mi od bubrega naprave Hirošimu, ma nema šanse“, odgovorio nam je zabrinuti medicinar te je nastavio priču tek kada smo mu garantirali anonimnost.

“Pa znaš li ti da su jednoj medicinskoj sestri namjestili da joj pola porodice dobije otkaz jer se bunila nešto. Ono, žena očajna. Znaš li da postoji naredba da se SDA-ovcima uskraćuje medicinska pomoć. Ovi ljudi nisu normalni”, ponovio je.

Na pitanje zašto su Uprava i direktor nedostupni odgovara: “Ma, nema ti njega nikada, ovdje ti je raspašoj. Neko mi je rekao da je na moru.”

Međutim, prema informacijama do kojih je došao sedmični list Stav direktor Opće bolnice Pprim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović ne javlja se medijima jer navodno radi operacije u stranoj zemlji - za izdašne honorare.

Naš sagovornik užasnut je stanjem u koje je Opća bolnica dovedena pod Gavrankapetanovićevim direktorstvom. To nije kraj jer vladajuća “trojka” želi ga vidjeti na čelu KCUS-a, što je poseban izazov za ovog doktora Dolittlea iz Fine gradske raje - naime na KCUS-u može imati priliku da pokvari puno vise mašina i da zaustavi puno više operacija, ali i da zaradi puno više i to u stranim valutama. Bez sumnje ga tome može podučiti njegov brat Faris Gavarankapetanović, jedan od direktora koji je KCUS ostavio u dugovima preko 100 miliona KM te sa medicinskim aparatima (u stalnom kvaru) starim 20 godina.

“Znaš ti šta je ovo šta se desilo u našoj bolnici. To ti je kao da u glavnom gradu stane saobraćaj na dvije sedmice. Znaš li ti da mi imamo 13 anesteziologa viška koji su u onoj aferi izmišljenoj prebjegli sa KCUS-a, a sada ni respiratori ne rade, što odmah vuče da ne radi intenzivna hirurška i intenzivna internistička. Halo, ba, pa to je gore od sramote, to je katastrofa. A mogli su to sve popraviti na vrijeme, imaju para, ali nema ni hijerarhije ni discipline ni vodstva. Mi smo bili sretni kada smo čuli da će ga uhljebiti na KCUS-u, štagod, samo da ode“, kaže naš sagovornik.

No, Ismet Gavrankapetanović, poznat kao Ipe, iduće će godine napuniti 62 godine života, što znači da je zakonski nemoguće da preuzme četverogodišnji mandat na KCUS-u, u penziju mora sa 65 godina.

“Ma šta ne može, smislit će oni već nešto, a ako neće milom, silom će, ne biraju oni sredstva”, kaže naš sagovornik.