Epidemiološka situacija u Republici srpskoj postaje sve složenija. Sve više je oboljelih od virusa korona koji su na covid-odjeljenjima. Među zaraženima je i znatan broj mladih i djece školskog uzrasta, prenosi Faktor.

Ljekari apeliraju na roditelje da ako dijete pokaže simptome zaraze ne ide na nastavu.

U Republici srpskoj preminulo je jučer sedam osoba, zaraženo još 149 od testirana 394 laboratorijska uzorka.

“Sve je više djece školskog uzrasta, koji na sreću ne zahtijevaju hospitalizaciju. Ipak, apelujemo roditeljima i nastavnicima da se pridržavaju mjera i da nose maske”, kazao je epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

I na području Istočnog Sarajeva ima zaraženih učenika, pa je nekoliko školskih odjeljenja u izolaciji.

Doktor Danko Vasiljević iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo ističe da dnevno pregledaju i do 65 pacijenata.

“U četvrtak smo od 30 testiranih imali 25 pozitivnih, što znači da je visok stepen zaraženih virusom”, rekao je Vasiljević.

I u prijedorskoj regiji procenti pozitivnih među testiranim idu uzlaznom putanjom, a potvrđeni slučajevi zaraze na području Banje Luke primakli su se brojci od dvije hiljade.

“Na području grada Prijedora su 62 lica s pozitivnim testom na COVID-19, a 283 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji pod zdravstvenim nadzorom”, naglasila je Ivana Šalabalija iz Doma zdravlja Prijedor.

Ljekari apeliraju da poštujemo epidemiloške mjere te da se ljudi vakcinišu.

“Moramo se uozbiljiti, smanjiti kontakte u većim grupama jer je trenutna situacija veoma nepovoljna”, kaže Mirela Kasabašić iz Doma zdravlja Banja Luka.

Doktor Danijel Đekić, šef Odjeljenja covid-interne UKC RS, istakao je kako među vakcinisanim nema težih slučajeva.

“Kod nas na odjelu imali smo pacijente s obostranom upalom pluća, ali koji nisu zahtijevali kiseoničku podršku, što znači da vakcine ipak imaju pozitivan efekat”, rekao je Đekić.