Crnogorska vlada saopćila je danas da je „užasnuta i zabrinuta“ odnosom policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, no policija u Beogradu takve navode odbacuje kao lažne i tvrdi da je postupila profesionalno.

Sin, dvije kćeri te unuci crnogorskog premijera, iz sigurnosnih razloga doputovali su noću sa subote na nedjelju iz Beograda u kojem žive u Crnu Goru, saopćila je crnogorska vlada. 

Podsjećaju da su premijerove kćeri već jednom, nakon što su bile na meti srbijanskih tabloida, morale napustiti prijestolnicu Srbije.

U petak navečer u Beogradu pripadnici policije Srbije „na grub su i nedopustiv način napali sina premijera Krivokapića“, u trenutku kada je parkirao automobil ispred zgrade u kojoj s porodicom živi jedna od njegovih sestara, navodi crnogorska vlada.

Krivakapićev sin je štićena osoba pa je u njegovoj pratnji bio policijski službenik Uprave policije Crne Gore.

„Policijski službenici Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerova sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog“, saopćila je crnogorska vlada.

Dodaju da će sve dalje aktivnosti u povodu ovog slučaja preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Na saopćenje je reagiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije opovrgnuvši navode kao apsolutno lažne.

Policajci Republike Srbije postupali su profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihova osobnog dostojanstva, tvrde.

Oni navode da je nakon prijave da je primijećena osoba koja ima pištolj, policija u Beogradu postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije štiteći, na prvom mjestu sigurnost svojih pripadnika, izvela kontrolu i legitimiranje osoba.

"Nakon izvršenih provjera policija se udallila i ostavila im lično naoružanje”, saopćio je MUP-a Srbije te postavlja pitanje “Koja policija svijeta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu?”.

Ističu da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko osiguranje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili.

Kćeri crnogorskog premijera, Jelena i Milena Krivokapić krajem juna napustile su Beograd nakon hajke u beogradskim tabloidima na crnogorske javne osobe koja je počela pošto je u crnogorskom parlamentu usvojena rezolucija o Srebrenici.

Njih dvije vratile su se u Beograd nakon što im je sigurnost zajamčio sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jamčit ćemo im sigurnost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne smije da se događa", kazao je tada Vučić.

Srbijanska policija je, nakon što je Crna Gora polovinom godine donijela rezoluciju o Srebrenici, za koju su u Beogradu tvrdili da Srbe opisuje kao genocidan narod, nekoliko puta na granici po nekoliko sati zadržavala zastupnike koji su podržali tu rezoluciju u crnogorskoj skupštini.

Posljednji primjer je od prošle sedmice kada je zastupnica Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i donedavna ministrica gospodarstva Dragica Sekulić uhićena nakon što su srbijanski policajci kod nje pronašli šest tableta bromazepama.

Nakon saslušanja Sekulić je puštena je da se brani sa slobode, a tamošnje tužilaštvo tereti je za posjedovanje narkotika.